Recordaantal reeën aangereden; meer afschot nodig

FLEVOLAND • Vr 6 mei 2022 | 6:10 • Vrijdag 6 mei 2022 | 6:10

Vorig jaar is een recordaantal reeën aangereden op Flevolandse wegen. In totaal ging het om ruim 500, zegt Staatsbosbeheer. Het aantal aanrijdingen met de kleine hertachtigen loopt de laatste jaren snel op. Omdat de aanrijdingen ook gevaar opleveren voor weggebruikers, moet het aantal wildaanrijdingen drastisch naar beneden, zegt de organisatie. Hiervoor moet de reeënpopulatie in Flevoland flink verkleind worden.

De cijfers van de provincie liggen iets lager dan die van Staatsbosbeheer, maar ook die laten een sterke toename van zogenoemd 'valwild' zien: van 367 in 2019 liep het aantal aangereden dieren op naar 402 in 2020. Vorig jaar registreerde de provincie, als wegbeheerder, zeker 493 aangereden reeën.

Geen kant meer op
Twintig procent van al die aanrijdingen met reeën vond plaats in en om Almere. Dat heeft volgens boswachter Amy Zeeman alles te maken met de groei van die stad. Aanvankelijk lag het bos om Almere heen, maar dat is nu andersom. De bossen zijn inmiddels omgeven door wijken en wegen. De reeën kunnen hierdoor geen kant meer op. In de bossen wordt het bovendien steeds drukker. Ze worden veel intensiever gebruikt. "De leefomgeving van het reewild neemt drastisch af," aldus Zeeman. Daarom moet de populatie nu aangepast worden.

Bossen zijn omgeven door wijken en wegen

Het afschieten van de dieren gebeurt in de vroege ochtend en in de avond. Er zijn verschillende periodes van het jaar waarin dit mag: van april tot eind mei mogen jonge reeën afgeschoten worden. De mannetjesbokken mogen van april tot en met september worden gedood en de vrouwtjes van december tot maart.

Castratie en sterilisatie geen optie
Het aantal reeën verkleinen door castratie en sterilisatie is volgens Staatsbosbeheer geen optie. De dieren zijn moeilijk te vangen en ze zijn heel stressgevoelig. Op andere maatregelen om het aantal aanrijdingen te verkleinen, heeft Staatsbosbeheer minder invloed. Zo zouden spiegels en rasters langs wegen en het instellen van een plaatselijk lagere maximum snelheid een positief effect kunnen hebben. Maar het nemen van dergelijke maatregelen is een verantwoordelijkheid van de provincie en de gemeenten.

Veilige verbindingen tussen natuurgebieden en vluchtwegen voor de dieren zouden ook een oplossing zijn, maar dat is op korte termijn niet te realiseren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel