Ondernemers over beperking arbeidsmigranten: "Het wordt onwerkbaar"

FLEVOLAND • Ma 9 mei 2022 | 17:17 • Maandag 9 mei 2022 | 17:17

Verschillende ondernemers uit Flevoland zijn bezorgd over het voorstel van de Arbeidsinspectie om het aantal arbeidsmigranten in Nederland te beperken. In het eigen jaarverslag waarschuwt de Arbeidsinspectie dat de druk van arbeidsmigratie sterke invloed heeft op verschillende problemen in Nederland zoals de woningmarkt, ongelijkheid, CO2, stikstof en watergebruik.

Ook vindt de Arbeidsinspectie dat de huisvesting van arbeidsmigranten in toenemende mate miserabele woonsituaties oplevert. Verschillende bedrijven in Flevoland vinden dat er een negatief beeld wordt geschetst en geven aan dat arbeidsmigranten hard nodig zijn in de toekomst.

"Minder arbeidsmigranten heeft grootschalige gevolgen voor ons bedrijf omdat we er sterk afhankelijk van zijn", vertelt Stefan Ebbers van Ebbers bloembollen in Creil. Het bedrijf werkt in de drukke tijd met rond de dertig arbeidsmigranten die ze zelf huisvesten. "De vraag ligt er gewoon en dus moeten we kijken naar een goed alternatief. De arbeidsmigranten zijn de olie voor onze economie."

Nu al tekort
Ook op Urk wordt negatief gereageerd op een eventuele beperking van arbeidsmigranten: "Iedere beperking is een probleem. Eigenlijk hebben we nu al een tekort", zegt André de Vries van de Vereniging van Visgroothandelaren Urk. Dat arbeidsmigranten in slechte omstandigheden zouden leven, herkent hij wel, maar vanuit de werkgevers wordt daar streng op gecontroleerd: "Geen enkel bedrijf wil geassocieerd worden met dat soort praktijken."

Johan Roskam van uitzendbureau Werckpost zegt dat veel sectoren in Flevoland gebruik maken van arbeidsmigranten. Ze doen productiewerk, of werken op het land. "Ze doen werk dat Nederlanders niet willen doen." Roskam ziet dat het inderdaad lastiger wordt om goede huisvesting te vinden voor arbeidsmigranten, maar een rem op het aantal arbeidsmigranten is volgens hem overbodig: "Wij investeren zelf in huisvesting voor arbeidsmigranten, buiten de bestaande woningvoorraad om. Maar dat kunnen we niet zonder hulp van de gemeenten. Die moeten een actievere rol aannemen."

Het terugdringen van het aantal arbeidsmigranten is volgens Roskam een politieke beslissing. "Maar dan moet je de gevolgen daarvan wel aanvaarden, namelijk dat een hoop sectoren uit Nederland zullen verdwijnen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel