Christelijke politieke partijen boos op de Politieke Unie
De christelijke politieke partijen in Noordoostpolder zijn boos op de Politieke Unie. Dat bleek woensdagavond tijdens een extra ingelaste raadsvergadering over het formatieproces.
De Politieke Unie werd na de verkiezingen in maart de grootste partij en mag dus op zoek gaan naar partijen met wie de komende vier jaar een coalitie gevormd kan worden. Uit de eerste gesprekken die informateurs Andries van Daalen en Jan Westmaas voerden, kwam een coalitie van Politieke Unie, ChristenUnie-SGP en CDA als optie 1 uit de bus.
Maar nog geen week later was de conclusie dat een coalitie van PU, ONS, VVD en PvdA de beste is. Dat komt doordat deze partijen gemakkelijk een akkoord zouden kunnen bereiken over bepaalde gevoelige onderwerpen zoals de koopzondagen en het drugsbeleid.
Verwijten
ChristenUnie/SGP en CDA zijn boos omdat ze de Politieke Unie verwijten geen inhoudelijke gesprekken te hebben gevoerd over die onderwerpen. Ze benadrukken dat ze bereid zijn om een compromis daarover te sluiten. Anjo Simonse van ChristenUnie/SGP: "Er is geen inhoudelijke discussie, er is geen vergadering geweest waar bespreekpunten waren en waar een verslag van gemaakt is. Ik ben ontzettend geraakt door het feit dat je acht jaar lang supermooi samenwerkt, echt voor mekaar de kolen uit het vuur haalt en dat je dan zonder enige verdere inhoudelijke gesprekken aan de kant gezet wordt. Dat doet mij heel veel pijn ja."
Ook Marian Uitdewilligen van het CDA is boos. Zij zegt dat haar partij bereid is om een compromis te sluiten: "Als er gezegd wordt het CDA wil niet bewegen, dan dat bestrijden wij dat ten zeerste."
'Geen behoefte aan compromis'
De Politieke Unie zegt duidelijk geen behoefte te hebben aan een compromis over onderwerpen als de zondagopenstelling voor winkels en de komst van een coffeeshop. Fractievoorzitter van Politieke Unie Toon van Steen: "Ik denk dat de partijen het rapport van de informateur gewoon anders hebben geïnterpreteerd en gedacht hebben dat er te praten was om tot een compromis te komen, terwijl onze insteek is geweest, ook richting de informateurs, deze punten zijn gewoon keihard voor ons en die blijven gewoon staan."
De onderhandelingen tussen de PU, ONS, VVD en PvdA over een nieuwe coalitie zijn bijna afgerond. Verwacht wordt dat ze volgende week hun akkoord presenteren.
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Ineke Bakker begonnen als waarnemend burgemeester van LelystadLELYSTAD
LELYSTAD •Ineke Bakker heeft haar eerste werkdag als burgemeester van Lelystad achter de rug. Ze neemt tijdelijk de taken van burgemeester Mieke Baltus over, die wordt behandeld tegen kanker. Bakker was tussen...
-
Almeerse hulporganisatie Dorcas: 'kleding, dekens en voedsel naar Turkije en Syrië'ALMERE
ALMERE •Hulporganisatie Dorcas uit Almere zamelt geld in voor slachtoffers van de zware aardbevingen in Turkije en Syrië. Inwoners van het gebied werden maandagochtend in hun slaap overvallen door de bevingen...
-
Staatssecretaris start enquête Lelylijn met scholieren ROC Friese PoortEMMELOORD
EMMELOORD •Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat heeft de aftrap gegeven van een participatieproject over de Lelylijn. Met scholieren van ROC Friese Poort in Emmeloord sprak ze over...