Raad staat unaniem achter uitdoen licht

DRONTEN • Vr 13 mei 2022 | 0:24 • Vrijdag 13 mei 2022 | 0:24

De gemeenteraad van Dronten heeft donderdagavond unaniem ingestemd met een voorstel om te besparen op verlichting. PvdA, ChristenUnie, GroenLinks, de SP, het CDA en de VVD dienden daartoe gezamenlijk de motie 'Mag het licht uit' in.

"De Rijksoverheid roept iedereen op om energie te besparen", zegt Sandra Nobel van de PvdA. "We willen met spoed van het Russische gas af. Dat vraagt veel van burgers en ik vind dat je als gemeente dan het goede voorbeeld moet geven." Het gaat om verlichting op straat en om de verlichting van openbare gebouwen. "Vaak wordt die elektriciteit opgewekt met het gebruik van gas." Voorwaarde is wel dat het besparen op straatverlichting de veiligheid niet schaadt.

Lazise Hillebregt van D66 is een paar minuten voor het indienen van de motie beëdigd tot wethouder in Dronten. In haar portefeuille zit onder andere duurzaamheid. Ze is blij met het voorstel. "De motie komt op een uitstekend moment. We hebben al een groot deel van onze verlichting omgezet naar zuinige LED-verlichting. Dat is al een grote winst. En een volgende stap gaat dan om de vraag; hoe gebruik ik mijn verlichting, waar kan het minder en waar kan het echt niet. Energiebesparing is één van de onderwerpen waar we voor willen staan."

'Niet in een paar weken geregeld'
Niet alle verlichting in de gemeente gaat aan of uit omdat de gemeente aan een schakelaar draait, zegt Hillebregt. Er is overleg nodig met partners. "Dit heb je niet in een paar weken geregeld." We moeten hierover in gesprek met Liander wat er mogelijk is en hoe dat vorm kan krijgen. We willen er voor zorgen dat we de raad voor het einde van het jaar kunnen laten weten welke maatregelen we hebben getroffen en wat het heeft opgeleverd."

Sandra Nobel is er trots op dat de motie unaniem is aangenomen. "De straatverlichting is een behoorlijke post op het budget. Pas 45 procent van de straatlantaarns is vervangen voor energiezuinige modellen. Dus er is nog veel winst te halen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel