Fietstocht om te protesteren tegen de uitbreiding van de luchtvaart

LELYSTAD • Vr 13 mei 2022 | 18:31 • Vrijdag 13 mei 2022 | 18:31

Zaterdag vindt een grote landelijke actie tegen de uitbreiding van de luchtvaart plaats. Ook op Lelystart Airport komen actievoerders bijeen. Actiegroep De Luchtfieters doet mee aan de actie en wil laten zien dat reizen ook anders kan. De groep fietst vanaf het vliegveld in Lelystad naar de grote demonstratie op Schiphol.

De demonstratie genaamd 'Krimp de luchtvaart' is een geluid tegen de opening van Lelystad Airport. Jan Terlouw, actievoerder en oud-minister van Economische Zaken, roept op te denken aan de toekomst. De Luchtfietsers kunnen deze demonstratie naar eigen zeggen niet laten schieten. Dirk Kuiken van de actiegroep: "Wij heten de Luchtfietsers. Dit past helemaal bij ons."

Door mee te doen aan de actie willen de Luchtfietsers laten zien dat reizen ook anders kan. "Je kunt niet op de fiets naar Amerika", begint Kuiken. "Het is natuurlijk wel een prima alternatief om ook gewoon in eigen omgeving een mooie vakantie te hebben."

Vliegschaamte
Kuiken begrijpt dat mensen soms nog graag willen vliegen. "Als je familie hebt overzee, dan is dat natuurlijk ook oké. Maar het is niet voor niks dat het begrip vliegschaamte toch wel in zwang is. Ik vind wel dat je nog goede redenen moet hebben om nog te gaan vliegen. Zoals de afgelopen meivakantie dat het rijen dik staat om nog naar de zon te vliegen, dan heb je toch wel een beetje een plaat voor je kop."

De actievoerders verzamelen zich zaterdagochtend om vijf uur op het vliegveld. De bedoeling is dat de groep om elf uur aankomt op Schiphol. "Daar is een grote manifestatie met sprekers en muziek. Er is volgens mij tien minuten stilte om vijf over twaalf. Want vijf voor twaalf, het bekende gezegde, is het al lang geweest."

De fietsers maken een tussenstop bij het station in Almere en in Amsterdam. Deelnemers kunnen dan onderweg aanhaken om samen naar Schiphol te fietsen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel