Gedeputeerde: 'Rijk grijpt in als stikstofverlaging niet wordt gehaald'

NOORDOOSTPOLDER • Zo 15 mei 2022 | 8:23 • Zondag 15 mei 2022 | 8:23

Als onvoldoende boeren aan de oostrand van de Noordoostpolder meewerken aan de plannen om de stikstofuitstoot terug te brengen, grijpt het rijk in. Ook bestaat dan het risico dat boerenbedrijven gedwongen worden te stoppen.

Daarvoor waarschuwt gedeputeerde Harold Hofstra van de ChristenUnie in het programma Over Flevoland Gesproken. De provincie probeert de boeren in het gebied te winnen voor een drastische vermindering van de stikstofuitstoot in het nabijgelegen natuurgebied Weerribben-Wieden.

Innoveren of afstoten
Van de ongeveer zeventig boeren hebben nog geen vijftien zich tot nu toe gemeld bij de provincie om mee te werken. "Een aantal van hen wil de stikstofuitstoot verlagen door te innoveren", vertelt Hofstra. "Er zijn ook agrariërs bij die geen opvolger hebben en die willen praten over het afstoten van hun bedrijf."

Hofstra merkt dat het grootste deel van de boeren nog afhoudend reageert. "Ze weten dat ze iets moeten, maar ze willen wel weten: wanneer is het genoeg?" De gedeputeerde wijst erop dat de boeren mogelijk slechter af zijn als ze niet meewerken aan het halen van de reductiedoelen.

'Niet zo ver laten komen'
"Op 1 juli 2023 beoordeelt het Rijk of wij die reductie kunnen halen. Als het niet lukt, neemt het Rijk de regie over. Dan zou het Rijk bepaalde plekken kunnen aanwijzen om op te kopen. Maar ik wel het echt niet zo ver laten komen", zegt CU-gedeputeerde Hofstra.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel