Provincie blijft maar fout aanbesteden

FLEVOLAND • Ma 16 mei 2022 | 6:47 • Maandag 16 mei 2022 | 6:47

Het lukt de provincie maar niet om zich aan de Europese aanbestedingsregels te houden. De provincie huurt mensen en diensten in en, als dat meer kost dan vastgestelde bedragen, moet dat Europees aanbesteed worden. Bij zo’n aanbesteding krijgt elk bedrijf uit de Europese Unie de mogelijkheid een opdracht binnen te slepen.

In de jaarrekeningen van de afgelopen jaren worden keer op keer onrechtmatigheden door de accountant geconstateerd. En dan gaat het niet om kleine bedragen, maar in totaal om ruim 5 miljoen euro over de afgelopen 4 jaar. Telkens belooft verantwoordelijk gedeputeerde Harold Hofstra van de ChristenUnie beterschap, maar daar komt tot nu toe weinig van terecht

Onrechtmatige aanbestedingen:
2018 800.000
2019 300.000
2020 1.700.000
2021 2.500.000

In 2019 zei de gedeputeerde nog dat 'het om fouten gaat die er doorheen slippen’. De accountant gaf naar aanleiding van de jaarrekening van 2020 het advies om de interne procedures aan te scherpen.

Contracten niet openbreken
Maar, verklaart Hofstra: "Het moet nog scherper. Tegelijkertijd kunnen we meerjarige contracten, die we al afgesloten hadden en zeker achteraf Europees aanbesteed hadden moeten worden, niet zomaar openbreken. We moeten nog beter aan de voorkant kijken, in plaats van ons achteraf te verantwoorden."

De provincie doet erg geheimzinnig over die onrechtmatige aanbestedingen en wilde niet vertellen om welke bedrijven het gaat. Ook niet toen Omroep Flevoland een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur deed.

Pas nadat Omroep Flevoland een bezwaar indiende werd er meer duidelijk.

Met deze bedrijven heeft de provincie contracten voor langere duur afgesloten. Die hadden in eerste instantie geen aanbestedingsplicht. Maar omdat er steeds meer diensten werden afgenomen of meer mensen werden ingehuurd dan afgesproken, had het wel aanbesteed moeten worden.

Opdrachtgever in de fout
De ingehuurde bedrijven doen overigens niks fout. Het is aan de opdrachtgever, de provincie in dit geval, om zich aan de regels te houden. Het niet naleven daarvan heeft overigens weinig consequenties. Klachten die bij de Europese Commissie worden ingediend, worden zelden in behandeling genomen. Bedrijven die zich benadeeld voelen kunnen naar de rechter stappen, maar ook dat gebeurt niet vaak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel