Werkstraf geëist tegen ex-marechaussee voor inbraak in politiesysteem

LELYSTAD • Ma 16 mei 2022 | 19:43 • Maandag 16 mei 2022 | 19:43

Een 32-jarige ex-marechaussee uit Lelystad hangt een werkstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden boven het hoofd voor het schenden van het ambtsgeheim en het inbreken in politie-informatiesystemen. Dat eiste justitie maandagmiddag voor de militaire rechtbank in Arnhem. De man maakte tussen 2017 en 2020 op illegale wijze gebruik van het informatiesysteem en lekte de gegevens via WhatsApp.

De ex-marechaussee zocht jarenlang naar gegevens van zijn vrouw, familie en bekenden, maar ook naar mensen die hij niet vertrouwde op Marktplaats of die hij leerde kennen via dating-apps. Hij checkte zelfs informatie over sekswerkers in het systeem, voordat hij een afspraak maakte. Naar eigen zeggen wilde hij "zeker weten of het safe was".

Man vond het spannend
Ook zocht hij naar informatie over misdaadzaken die in de media waren. Vaak ging het om drugdeals. Hij deelde bijvoorbeeld arrestatiefoto’s met familie en vrienden en plaatste ze ook in groepsapps. Het jarenlange en grootschalige misbruik van vertrouwelijke gegevens kwam aan het licht toen de marechaussee een getuige hoorde in een hele andere zaak. De man uit Lelystad bekende alles meteen. Hij verklaarde dat hij het wel spannend vond om op zo'n manier gebruik te maken van het politie-informatiesysteem. De man is inmiddels ontslagen bij Defensie.

Geen celstraf
Volgens het Openbaar Ministerie is een onvoorwaardelijke celstraf niet op zijn plaats, omdat de computerinbreker niet uit was op geld of het doorspelen van informatie naar criminelen.

De militaire rechtbank doet uitspraak op 30 mei.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel