Gemiddelde woningprijs sinds 2013 verdubbeld

FLEVOLAND • Wo 18 mei 2022 | 16:31 • Woensdag 18 mei 2022 | 16:31

Woningen zijn voor veel mensen onbetaalbaar geworden en dat blijkt ook uit de cijfers: de verkoopprijzen zijn sinds 2013 in Flevoland gemiddeld met ruim 110,7% gestegen. Afgelopen kwartaal ging een woning in onze provincie voor gemiddeld 391.652 euro van de hand. Flevoland valt met deze stijging op. Landelijk gaat het om een stijging van gemiddeld 90,4 procent. Dat blijkt uit een analyse van recent bijgewerkte cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) door ANP/LocalFocus.

In steeds meer regio’s is de gemiddelde verkoopwaarde van een koopwoning verdubbeld vergeleken met het dieptepunt in 2013. In en rond Haarlem is deze stijging het grootst: hier gaat het om een gemiddelde prijsstijging van ruim 130 procent. Ook in Amsterdam en Den Haag stegen de verkoopprijzen flink.

In het eerste kwartaal van dit jaar was een gemiddelde Nederlandse woning ruim 90 procent in prijs gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal van 2013, toen de huizenprijzen op een dieptepunt lagen.

Koopprijs snel in prijs verdubbeld
Op steeds meer plekken in Nederland is de verkoopwaarde van woningen sinds 2013 zelfs meer dan verdubbeld. Begin vorig jaar was dat in nog geen enkele regio het geval, ondertussen gaat het al om zeven van de veertig regio's waarin het CBS Nederland onderverdeelt.

In alle delen van het land lag de gemiddelde woningprijs afgelopen kwartaal minimaal 60 procent hoger dan in 2013. In Zeeuws-Vlaanderen bleef de stijging het meest beperkt.

Het CBS berekent de ontwikkeling van de woningprijzen met behulp van een prijsindex, waarbij naast de koopsom van verkochte woningen ook rekening wordt gehouden met eigenschappen als locatie, bouwjaar en energielabel.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel