Uitbreiding elektriciteitsnet NOP en Urk vertraagd, wachtlijst 1 tot 3 jaar langer

FLEVOLAND • Do 19 mei 2022 | 16:39 • Donderdag 19 mei 2022 | 16:39

De uitbreiding van het elektriciteitsnet in Noordoostpolder en Urk kost meer tijd dan voorzien. Dat meldt netbeheerder Liander. Het gevolg is dat 165 grote producenten van wind- en zonnestroom en grootgebruikers van elektriciteit die op de wachtlijst staan, nog eens 1 tot 3 jaar langer moeten wachten op hun gewenste capaciteit.

Liander betreurt de vertraging. Volgens de netbeheerder komt het onder meer door een tekort aan technici en materiaal.

De vraag naar elektriciteit stijgt explosief, net als het aanbod van wind- en zonnestroom. Dat zorgt ervoor dat op veel plaatsen het elektriciteitsnet vol raakt. De schaarste op het net is volgens Liander het gevolg van de groeiende economie, de digitalisering van de samenleving, het in recordtempo bouwen van huizen en het verduurzamen van de energievoorziening.

Meer opgewekte dan verbruikte energie
In Noordelijk Flevoland wordt op piekmomenten momenteel veel meer wind- en zonnestroom opgewerkt dan dat er verbruikt wordt. TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet, moet voor de grotere producenten extra capaciteit bijbouwen en Liander werkt er zelf aan om het middenspanningsnet te verzwaren. De voorbereidingen hiervoor duren alleen langer dan verwacht. Het bedrijf gaat er vanuit dat in 2026 de uitbreidingsprojecten worden afgerond.

Partijen die bijvoorbeeld op de wachtlijst staan zijn supermarkten, kantoren, scholen en eigenaren van kleine zonneparken en -daken. Het gaat niet om particulieren, vertelt Ceriel Thissen van Liander: "Het gaat hier echt om wat grotere bedrijven die veel meer energie afnemen of energie grootschalig terugleveren. Met bijvoorbeeld zonneparken of grote zonnedaken. Die hebben bij ons een aansluiting aangevraagd of extra elektrische capaciteit en dat zijn de mensen die nu langer moeten wachten."

'Geen verkeerde inschatting'
De vertraging komt volgens de woordvoerder niet door een verkeerde inschatting van Liander. "We zien al een tijdje dat de energietransitie eraan komt. Daar houden we ook rekening mee. Alleen de ontwikkelingen die op dit moment plaatsvinden die gaan zo snel. Onder andere door bijgestelde klimaatakkoorden gaan mensen en bedrijven ook sneller verduurzamen. Dat betekent dat er meer elektriciteit wordt verbruikt en dat eigenlijk de energietransitie en de verduurzaming van Nederland sneller gaat dan verwacht."

Liander breidt ook de elektriciteitsstations in Noordoostpolder en Urk uit. De afgelopen periode heeft de netbeheerder onder meer de stations in Luttelgeest en Emmeloord van extra capaciteit voorzien en in Urk en Tollebeek worden regelstations gebouwd.

Liander houdt verdere slag om de arm
De bedrijven die op de wachtlijst staan zijn donderdag geïnformeerd over de vertraging en hebben een nieuwe planning gekregen. De netbeheerder verwacht zich hieraan te kunnen houden, maar houdt een slag om de arm. "Kanttekening daarbij blijft wel dat personeelstekorten en materiaalschaarste in toenemende mate van invloed zijn op het behalen van deze planningen." Volgens Thissen is het niet mogelijk voor deze bedrijven om een schadevergoeding aan te vragen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel