Jongen (16) krijgt geen straf na steekpartij

LELYSTAD • Di 24 mei 2022 | 16:26 • Dinsdag 24 mei 2022 | 16:26

Een 16-jarige jongen uit Dronten is dinsdag zonder straf veroordeeld voor het neersteken van iemand bij de fietsenstalling achter het station in Lelystad. Volgens de rechtbank maakte hij zich in mei vorig jaar wél schuldig aan een poging tot doodslag, maar deed hij dat in paniek omdat het slachtoffer hem aanviel. En daarom is hij niet strafbaar.

De rechtszaak tegen de Drontenaar werd twee weken terug achter gesloten deuren behandeld, omdat de jongen minderjarig is. Het gaat allemaal om een steekpartij op 19 mei vorig jaar iets na 17.00 uur.

Het slachtoffer werd drie keer in zijn rug geraakt met een groot mes van ongeveer 30 centimeter lang. Hij liep daarbij twee klaplongen op, een bloeding aan de linkerflank waar ook de buikwand was geraakt en een bloeding aan de rechterkant ter hoogte van een gebroken rib. Hij overleefde de steekpartij wel, maar liep blijvende littekens op.

De verdachte vertelde tijdens de rechtszitting dat hij op het station had afgesproken om iemand hasj te verkopen. Buiten de stationshal kwamen er opeens twee jongens bij en niet veel later voegde ook het slachtoffer zich bij het gezelschap.

Paniek
De sfeer sloeg volgens de Drontenaar niet veel later abrupt om, er werden klappen aan hem uitgedeeld. Toen hij zich probeerde los te rukken, werd hij weer de fietsenstalling ingetrokken door het viertal. In paniek pakte hij zijn mes en haalde uit.

Beelden
Camerabeelden van het incident komen wel ongeveer overeen met dat verhaal. De officier van justitie vond echter dat er geen sprake was van terechte zelfverdediging, waarbij in een hevige emotie te ver is gegaan door drie keer te steken. Die achtte hem dan ook schuldig aan een poging tot doodslag. Maar de rechtbank is het daar niet mee eens.

Die gaat ervan uit dat de Drontenaar inderdaad vanuit het niets werd aangevallen, zoals ook op de beelden is te zien. Hij moest zichzelf daar wel tegen verdedigen toen hij probeerde weg te komen en weer werd beetgepakt door de vier jongens. In die paniek heeft hij vervolgens het mes gepakt en gestoken. Daarom krijgt hij geen straf opgelegd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel