Vragen over discriminatie en ongewenste omgangsvormen in provinciehuis

LELYSTAD • Di 24 mei 2022 | 19:58 • Dinsdag 24 mei 2022 | 19:58

Zes fracties in Provinciale Staten zeggen verontrustende signalen te hebben ontvangen over discriminatie en ongewenste omgangsvormen bij sollicitatieprocedures binnen het ambtelijk apparaat van de provincie. De politieke partijen hebben hier schriftelijke vragen over gesteld aan Gedeputeerde Staten.

Het gaat om GroenLinks, de PVV, DENK, SP, JA21 en Forum voor Democratie. "We doen dit echt niet zomaar", zegt Statenlid Hicham Ismaili Alaoui van GroenLinks.

"Het is een behoorlijke stap voordat je over zoiets vragen gaat stellen. We zijn echt niet over één nacht ijs gegaan. We hebben concrete voorbeelden van mensen die hiermee te maken hebben gehad bij de provincie. We hebben ook onderliggende documentatie. Maar we zijn nog voorzichtig met de inhoud daarvan en willen dit nog niet naar buiten brengen."

Hoe is de politiek aan informatie gekomen?
Ismaili Alaoui zegt dat zich meerdere mensen bij de politieke partijen hebben gemeld: "Sommigen daarvan hebben ook een klacht bij de provincie ingediend. Anderen hebben dat niet gedaan, maar die hebben zich dus wel bij ons gemeld."

"Het is voor ons duidelijk dat het om een bestuurscultuur gaat. Hoe kijk je tegen de maatschappij aan? We hebben een sollicitatiecode bij de provincie. Die code geeft de norm aan voor een transparante en eerlijke werving- en selectieprocedure. We hebben niet voor niets vragen gesteld over het gebruik van deze code. En we willen weten of Gedeputeerde Staten überhaupt op de hoogte is van omgangsvormen die leiden tot uitsluiting of discriminatie of meldingen hiervan."

De zes fracties willen niet voor de microfoon of camera van Omroep Flevoland toelichten om welke verontrustende signalen het precies gaat. Een woordvoerder van Gedeputeerde Staten laat weten dat eerst de fracties antwoord krijgen op hun vragen voordat er een reactie wordt gegeven op de kwestie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel