Opvang Oekraïners belast gastgezinnen meer dan verwacht

EMMELOORD • Wo 25 mei 2022 | 6:47 • Woensdag 25 mei 2022 | 6:47

Meerdere gezinnen in Emmeloord die Oekraïense vluchtelingen opvangen, willen graag hun normale leven weer terug. De thuisopvang duurt langer dan ze hadden verwacht, nu de oorlog in Oekraïne drie maanden aan de gang is.

De uit Oekraïne afkomstige Irina Gura heeft de Emmeloordse gastgezinnen in eerste instantie gevonden. Ze geeft pianoles en putte uit haar klantennetwerk om de vluchtelingen tijdelijk onder te brengen. Nu verschillende gastgezinnen hebben aangegeven dat het te zwaar begint te worden, is Irina op zoek naar nieuwe opvangadressen.

"Bij veel gezinnen gaat het mis door de taalbarrière. Ze gebruiken vaak Google Translate maar die geeft niet altijd de juiste vertaling en dat geeft misverstanden", legt Irina uit. "Ook is er een culturele botsing en moeten mensen zich aan elkaar aanpassen. Ook het gebrek aan privacy geeft problemen aan beide kanten. De gastgezinnen hadden nooit verwacht dat de oorlog zo lang zou gaan duren."

"Je bent gewend om lekker alleen te zijn. In plaats daarvan moet je nu aan iemand aandacht geven."

— Irina Gura

Irina begrijpt heel goed dat de gastgezinnen willen stoppen met de opvang van vluchtelingen. Ze weet uit ervaring hoe groot de impact op het dagelijkse leven is. "Je komt na het werk thuis en je wil rust nemen en je bent gewend om lekker alleen te zijn. In plaats daarvan moet je nu aan iemand aandacht geven. Je moet een luisterend oor hebben voor verhalen over de oorlog. Op een gegeven moment dacht ik: ik kan het niet meer."

Irina heeft inmiddels twee gezinnen verplaatst en is nog op zoek naar een nieuwe plek voor drie andere gezinnen. Ze denkt dat de vluchtelingen op dit moment beter in een AZC opgevangen kunnen worden dan bij een Nederlands gezin. "Bij een nieuw gezin moeten ze opnieuw wennen en krijgen ze weer te maken met nieuwe regeltjes. Ook hebben ze dan weer geen privacy. Ze willen graag een eigen keukentje, slaapkamer, douche en een misschien een aparte ingang. Het hoeft niet sjiek te zijn, maar ze willen een klein hokje puur voor henzelf."

Irina hoopt in de zomervakantie ook de andere gezinnen op een nieuwe plek te kunnen onderbrengen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel