Deel oppositie wil 150.000 euro voor wooncoöperatie De BinnenHaven

ALMERE • Wo 25 mei 2022 | 10:29 • Woensdag 25 mei 2022 | 10:29

Politieke partijen AP/OPA, BIJ1 en Forum voor Democratie willen dat de gemeente Almere 150.000 euro subsidie geeft aan wooncoöperatie De BinnenHaven voor de bouw van 90 woningen. Dat project is al jaren in de voorbereiding, maar door de gestegen grondprijzen kan de coöperatie niet de prijs betalen die de gemeente voor de grond wil hebben.

Bij een wooncoöperatie kopen bewoners gezamenlijk een pand, waarin zij vervolgens zelf een woning huren. Zij zijn naast huurder dus tevens eigenaar. Bij het project De Binnenhaven moeten op de locatie van het oude zwembad in Almere-Haven 90 woningen gebouwd worden. Het gaat om appartementen rondom een gezamenlijke binnentuin. Daardoor zou er een gevoel van samenhang moeten ontstaan tussen de bewoners.

Een wooncoöperatie is een vorm van wonen die de laatste jaren, in andere steden zoals Amsterdam en Utrecht, vaker uitgeprobeerd wordt. Het plan in Almere is inmiddels dus al een paar jaar oud, maar omdat de gemeente geen beleid voor deze woonvorm heeft, liep het project vertraging op.

Volgens raadslid Brent Hadderingh van Forum voor Democratie is het niet de schuld van de toekomstige bewoners dat zij lang op goedkeuring van de gemeente hebben moeten wachten. “In de tussentijd is de grondprijs natuurlijk gestegen. Bouwen is duurder en alle prijzen gaan omhoog. We zitten met een enorme woningnood. Dan hebben we een groep mensen, die zelf iets willen doen. En dan zouden ze nu gedoe krijgen omdat de gemeente meer geld wil hebben.”

Dit nieuws is afkomstig van verslaggever Vincent Smit. Hij richt zich dit jaar speciaal op nieuws uit Almere voor Omroep Flevoland en 1Almere.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel