Roken verboden in nieuwe appartementen, anders geen nieuw huurcontract

ALMERE • Vr 27 mei 2022 | 16:19 • Vrijdag 27 mei 2022 | 16:19

In Almere wordt maandag het eerste rookvrije particuliere appartementencomplex van Nederland geopend. In de vijf woningen en in de gezamenlijke ruimtes mag niet gerookt worden. Die regel geldt niet alleen binnen, maar ook op de balkons en de parkeerplaats.

"Ik ben er heel blij mee dat ik straks op mijn balkon kan zitten, zonder last te hebben van de tabaksrook van bijvoorbeeld mijn onderbuurman", vertelt kersverse huurder Rafael van der Linden. Naast hem woont Manon en zij denkt er precies hetzelfde over: "Mijn vriend en ik roken niet. We hebben wel vrienden die roken, maar we hebben hen al gewaarschuwd dat dat bij ons dus niet kan. Ook niet op het balkon. In eerste instantie werd er wel wat gemopperd, maar ze snappen dat dit de regels zijn."

Het complex staat in de Monteverdistraat in de Muziekwijk en is een initiatief van projectontwikkelaar Robert Oostmeijer. Hij is actief lid van Clean Air Nederland, de belangenvereniging voor een rookvrij Nederland. Dat je niet mag roken staat in het huurcontract en in de huisregels.

Bij overtreden regels geen verlenging contract
Huurders beginnen met een huurcontract van 6 maanden. Als ze zich niet aan de regels houden, wordt het contract niet verlengd. Krijgen ze wel een vast huurcontract, dan wordt het moeilijker om de huur op te zeggen na een 'rookincident' erkent projectontwikkelaar Oostmeijer. Desondanks verwacht hij dat huurders zich aan de regels houden en dat er niet gerookt wordt.

Huurder Rafael van der Linden heeft in het verleden wel eens een sigaretje opgestoken, maar zegt resoluut te zijn: "Daar ga ik nu echt niet meer mee beginnen. Vrienden die met alle geweld wel willen roken, kunnen heerlijk in het park een wandeling gaan maken. Ik vind het voor mijzelf belangrijk dat ik niet in de rook van anderen zit. En daar kan ik in en om mijn appartement van op aan."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel