Duikers op zoek naar verloren eiland voor Urk

URK • Vr 27 mei 2022 | 18:29 • Vrijdag 27 mei 2022 | 18:29

Voor de kust van Urk lag tot aan de 16e eeuw nog een ander eiland. Door de jaren heen is het weggeslagen door het water, inclusief de straten, huizen en de kerk. Urker Jelle de Vries is al duikend op zoek naar de restanten van het verloren eiland. Hij doet dat samen met een groep vrijwilligers en met hulp van het dregteam SOAD. "Een moeilijke opgave, want niemand weet precies waar het eiland heeft gelegen."

"Op oude kaarten staat het afgebeeld op de lijn tussen Urk en Amsterdam", vertelt De Vries. "Omdat het navigatiekaarten waren, kunnen we ervan uitgaan dat het eiland ook ongeveer daar gelegen heeft." Maar het precies weten, dat kunnen ze niet. Bovendien is er op de plek van het eiland veel gebaggerd. "De kans dat er nog dingen liggen, is daarom kleiner."

De Vries heeft de hulp ingeschakeld van het dregteam SOAD. Met professionele apparatuur wordt nu gezamenlijk gezocht. "We hebben vier uur filmmateriaal van de bodem opgenomen en teruggekeken. Daar zijn een paar interessante locaties uit voortgekomen", vertelt De Vries. "Die gaan we nu afwerken met een onderwaterrobot."

Een gezonken kerk
De hoofdprijs voor De Vries is de kerk, die op het eilandje gestaan heeft. Van die kerk is tot op het laatste moment gebruik gemaakt, vertelt hij: "Mensen gingen al wadend door het water naar de kerk toe. Totdat het echt niet meer ging."

De kans dat er nog waardevolle spullen liggen, is volgens De Vries klein. "Mensen waren arm, dus alles werd afgebroken en hergebruikt. Beeldjes en dergelijke hebben ze natuurlijk niet laten staan." De duiker hoopt vooral oude funderingen te vinden, misschien wel een oude vloerplaat. "Daar lagen toen mensen onder begraven. Misschien vinden we er wel een met een inscriptie", zegt hij. "Dat zou mooi zijn om in het museum op Urk tentoon te stellen."

Geen pottenkijkers
De Vries is huiverig om de exacte locatie van zijn zoektocht te delen. Hij is bang dat er andere duikers op af komen. "Mensen zijn nieuwsgierig. Als ze denken: dit is ook wat voor mij, en ze vinden iets, dan leggen ze het misschien wel thuis op de schoorsteenmantel. Dat is natuurlijk niet de bedoeling."

Of het lukt om dit jaar al iets te vinden, betwijfelt De Vries. "We zijn nu vooral nog aan het opstarten, maar volgend jaar moeten we professioneel te werk kunnen gaan. Als we eenmaal goed draaien, kunnen we in de zomer volgend jaar gaan zoeken in het gebied waar we het eilandje vermoeden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel