Nieuwe editie van boek 'Het Nieuwe Land' overhandigd

NAGELE • Za 28 mei 2022 | 18:15 • Zaterdag 28 mei 2022 | 18:15

Tien jaar geleden bracht schrijfster Eva Vriend een boek uit over het ontstaan van Flevoland: Het Nieuwe Land. Vanaf zaterdag ligt de vernieuwde versie in de schappen. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Martien van Arendonk, hij staat met zijn familie op de voorkant van het boek.

Eva Vriend schreef als boerendochter uit Noordoostpolder het boek 'Het Nieuwe Land' op basis van haar eigen familiegeschiedenis. Dat het nieuwe boek op 28 mei verschijnt is geen toeval. Op deze dag is het precies negentig jaar geleden dat de Afsluitdijk volledig werd gedicht en de woeste Zuiderzee voorgoed veranderde in het IJsselmeer.

Identiteit van Flevoland
De nieuwe editie verschilt op een aantal punten van de oude. "Ik heb een nieuw voorwoord mogen schrijven", vertelt Vriend. "Ik heb het tien jaar geleden voltooid. Ik heb heel veel reacties gekregen. Ik merkte dat heel veel mensen, ook overheden, het boek gebruikten om na te denken over waar Flevoland nou eigenlijk voor staat. Die reacties en die zoektocht naar een soort nieuwe identiteit heb ik in een nieuw voorwoord verwerkt."

Toch is het niet makkelijk om de identiteit van Flevoland samen te vatten. "Het is dit jaar tachtig jaar gelden dat Noordoostpolder is drooggelegd", vertelt Vriend. "Des te zuidelijker je gaat, des te jonger de provincie wordt. Het is dus heel moeilijk om daar een eenheid in te vinden. Ik merk dat de overheden wel heel graag een eenheid willen hebben, maar dat het ook voor de bewoners nog niet vanzelfsprekend is. Iemand uit Noordoostpolder voelt zich weer heel anders dan een Lelystedeling of een Almeerder."

Cover
Ook de buitenkant heeft een aantal kleine aanpassingen gehad. "Het is frisser. En een beetje met een groene glans." De foto op de voorkant is hetzelfde gebleven. Hoewel de toen vijfjarige Martien van Arendonk zich niet veel van het fotomoment herinnert, is het belangrijk voor de familie. "De foto die voorop staat maakt gewoon ontzettend veel indruk op ons", zegt van Arendonk. "Omdat wij daar als gezin staan. Bij de presentatie destijds zagen we die boeken en ik had echt het idee van: 'Wat doet onze foto daar?' Die foto hing natuurlijk bij ons in de woonkamer, maar wat wij toen nog niet wisten, is dat het een foto van het rijksdienstarchief was."

Op die manier is de foto ook op de voorkant van het boek terechtgekomen. "Deze foto vertelt eigenlijk het hele verhaal", zegt Vriend. "Van de mensen die hier kwamen. Het was natuurlijk leeg, er was nog niks. Die hele samenleving moest nog worden opgebouwd. Ze moesten het zelf doen en waren hoopvol voor de toekomst tegelijkertijd. Dat zit allemaal in die foto, met die wijzende vader en die kinderen in nette kleren."

Vriend schreef na haar debuut nog meer boeken zoals 'Eens ging hier de zee tekeer'. Omroep MAX zendt er vanaf begin juni een documentaireserie over uit. De eerste aflevering is volgend weekend te zien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel