Katholieke kerk Rutten dicht, gemeente buigt zich over toekomst

NOORDOOSTPOLDER • Zo 29 mei 2022 | 18:28 • Zondag 29 mei 2022 | 18:28

Steeds minder gelovigen bezoeken de katholieke kerk in Rutten. Daarom zal de Heilige Sint Servatiuskerk op 1 januari 2023 de deuren sluiten.

De laatste tijd zijn er gemiddeld tussen de twintig en de dertig bezoekers die de moeite nemen om een dienst bij te wonen. Het kerkbestuur hield daarom een enquête onder de leden van het kerkgenootschap de Goede Herder waarna werd besloten om de kerk te sluiten en van de hand te doen. Bijzonder is dat het initiatief vanuit de kerkbezoekers zelf kwam, zegt pastoor Maagd.

De gemeente Noordoostpolder werkt aan een kerkenvisie over de toekomstige omgang met markante kerkgebouwen, maar de kerken gaan zelf over hun gebouw.

Voorzitter Jos Timmermans van de kerk in Rutten vindt het jammer dat het niet gelukt is om de kerkgemeenschap overeind te houden. "Uiteindelijk hebben we moeten constateren dat de vitaliteit van de vrijwilligers in onze geloofsgemeenschap echt achteruit loopt. Aan de onderkant komen er geen jonge mensen meer bij. Ze hebben niet meer de behoefte en de zin om dat op te pakken. Voor hen is het moment met gezin op de zondagochtend belangrijker dan naar de kerk gaan."

'Geen Polenhotel'
De gemeente Noordoostpolder wil voor de zomer de kerkenvisie klaar hebben. Daarin moet komen te staan hoe er in de toekomst moet worden omgegaan met markante kerkgebouwen in Noordoostpolder. Kerken werden daarvoor ook bevraagd. De genootschappen hebben hun gebouwen zelf in eigendom. De kerk in Rutten gaat uiteindelijk in de verkoop, zegt pastoor Maagd.

De kerkbezoekers in Rutten hebben wel een idee wat er met hun gebouw zou moeten gebeuren. "Als het maar geen Polenhotel wordt", vertelt een bezoeker. "Ik heb liever dat het een ontmoetingsplek blijft voor mensen uit het dorp."

"Het zou mooi zijn als het gebouw in ieder geval behouden blijft voor het dorp", vertelt een vrouw uit Rutten. "Je hebt hier toch het nodige meegemaakt dus het hoort toch wel bij het dorp."

Geen verandering
Andere kerkgenootschappen groeien juist omdat ze een nieuwe manier hebben gevonden om de kerkviering te houden. Dat is voor de katholieke kerk in Noordoostpolder niet de oplossing, denkt pastoor Victor Maagd.

"Dat denk ik niet, niet direct voor deze geloofsgemeenschap", legt hij uit. "Misschien wel voor de katholieke kerk in het algemeen. Het is wel zo dat we in de katholieke kerk staan in een traditie. Wanneer we gaan schaven en tot iets komen wat voor de moderne mens appetijtelijk is dan kun je je afvragen of dat in toekomst ook nog zo is. Je moet wel je erfgoed en je traditie eren. Verandering zal niet direct de redding zijn van het kerkelijk leven."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel