'Luisteren naar LHBTI-jongeren met problematiek en geen oordeel vellen'

LELYSTAD • Di 31 mei 2022 | 19:03 • Dinsdag 31 mei 2022 | 19:03

Luisteren en geen oordeel vellen over LHBTI-jongeren. Dat zijn twee punten die een deelnemer aan een training voor professionals meeneemt. Zo'n veertig Flevolandse professionals deden dinsdagmiddag mee aan de training in Atolplaza in Lelystad.

Jongerenwerkers, docenten, huisartsen en andere professionals werden in Atolplaza in Lelystad, bijgespijkerd over ze hoe LHBTI-jongeren kunnen ondersteunen. Volgens Bureau Gelijke Behandeling (BGB) is dat nodig. Want veel Flevolandse professionals weten de problematiek - zoals depressie en suïcide - vaak niet te herkennen.

Sommige LHBTI-jongeren in de provincie kunnen soms thuis of in de eigen kring moeilijk over hun problemen praten. Ervaringsdeskundige Thom Laagkemper: "Als jongeren nergens hun ei kwijt kunnen, dan is een sportvereniging of welzijnsvereniging vaak een veilige plek om uit de kast te komen." Maar dan is het wel belangrijk dat je de signalen opvangt.

Jeugd- en jongerenwerker Michelle Knol herkent de problematiek. "We merken dat het een gigantisch onderwerp is binnen onze werkzaamheden. In alle centra bij ons komt er wel iemand met deze problemen." Knol heeft zelf wel moeite met de term LHBTI-problematiek. Dan lijkt het net alsof de LBHTI-jongeren het probleem zijn. Ze vindt dat met op de training daar goed mee wordt omgegaan. Knol: "Het probleem ligt niet bij de jongeren maar misschien bij onszelf, de professionals."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel