OM over zaak tegen asielzoeker: 'Hulpverlening heeft compleet gefaald'

LELYSTAD • Wo 1 juni 2022 | 14:23 • Woensdag 1 juni 2022 | 14:23

Een 29-jarige bewoner van het AZC in Dronten staat opnieuw voor de rechter vanwege 'compleet falende hulpverlening'. Dat zegt de officier van justitie, die tbs met dwangverpleging eiste tegen de vluchteling. De man is schizofreen en probeerde op 21 november vorig jaar zijn bungalow in het AZC op te blazen. Volgens de officier komt dat omdat er voortdurend verkeerde keuzes zijn gemaakt in de hulpverlening.

Volgens meerdere getuigen en huisgenoten ging de vluchteling in november door het lint. Hij sloopte huisraad en de man zou iemand achterna hebben gezeten met een brandblusser. Ook draaide hij het gas open, propte kussenvulling in de gaspitten en haalde een brandmelder van het plafond. Volgens de officier wilde de vluchteling zijn woning laten ontploffen.

Verward
Deskundigen legden op de zitting uit dat het mogelijk kan zijn dat de man de avond van het incident verward was. Mogelijk probeert hij dat op de zitting goed te praten, was de conclusie. Uit schaamte of omdat hij het gewoon niet meer zo goed weet, zei één van de psychologen. De deskundigen en de officier denken dat de man sterk verminderd toerekeningsvatbaar moet zijn geweest. Dat zou zijn veroorzaakt doordat hij zijn medicijnen niet meer nam en cannabis gebruikte.

De verdachte - die momenteel vastzit en graag terug wil naar Afrika - ontkent ziek te zijn. "Ik heb alleen slaapmedicatie en paracetamol nodig, meer niet." Mede door dit 'gebrek aan ziekte-inzicht' vindt de officier een vrijwillige behandeling geen optie. Hij eiste daarom naast tbs met dwangverpleging, celstraf gelijk aan het voorarrest en het betalen van 250 euro schadevergoeding aan de man die met een brandblusser werd bedreigd.

Onrust
De verdachte ontkent. "Ik was mijn sleutel kwijt en kon mijn bungalow niet in", zegt hij. "Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) wilde me niet helpen. Toen ik die avond toch naar binnen kon, waren er allemaal mensen die veel lawaai maakten." Volgens de vluchteling was zijn kamer open en waren er spullen verdwenen. "Ik gooide wat water en kussenvulling op de grond in de hoop dat de mensen daardoor weg zouden gaan. En ook om aandacht te vragen voor het probleem met mijn sleutel."Hij wilde naar eigen zeggen absoluut niet de boel laten ontploffen. "De brandmelder was al heel lang kapot, dat was ook gemeld bij het COA." Toen hij een kopje thee zat te drinken, viel de politie opeens binnen met acht agenten en werd hij meegenomen. "Ik had geen idee wat er gebeurde", vertelde hij aan de officier van justitie. Na zijn arrestatie vernielde de man een politiecel in Zwolle, werd verteld tijdens de zitting.

'Verkeerde keuzes'
Volgens de officier van justitie komt het incident door verkeerde keuzes bij de behandeling van de man. Hij werd in 2018 al een keer veroordeeld voor een poging tot doodslag. "Hij probeerde iemand te wurgen, omdat hij dacht dat die een vampier was en zijn organen wilde stelen", gaf de officier aan. Vervolgens werd de vluchteling veroordeeld tot opname in een psychiatrisch ziekenhuis. De gemaakte keuzes waren niet goed en meneer raakte uit beeld, schetste de officier.

De rechtbank beslist over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel