'Geen aanvraag voor aansluiting op Europees netwerk? Dan ook geen geld voor Lelylijn!'

FLEVOLAND • Za 4 juni 2022 | 11:30 • Zaterdag 4 juni 2022 | 11:30

Er komt voorlopig geen Europees geld beschikbaar voor de aanleg van de Lelylijn, aangezien er nog geen Nederlandse aanvraag is gedaan om de spoorlijn aan te sluiten op het Trans-European Transport Network (TEN-T). Dat zegt Eurocommissaris Adina Vălean van Transport tegen de website Brusselse Nieuwe.

TEN-T is een netwerk van snelwegen, spoorlijnen en andere infrastructuur, dat heel Europa moet verbinden om internationaal te reizen. Pas wanneer de Lelylijn onderdeel is van dit netwerk, is het mogelijk om de subsidie aan te vragen.

Tweede Kamer wil vaart maken met aanvraag
Maar de Roemeense Eurocommissaris heeft nog geen verzoek gekregen van Nederland. In april droeg de Tweede Kamer het kabinet nog op dit juist wel te doen. Een motie van VVD en CDA om de Lelylijn voor de dragen voor het netwerk werd door een meerderheid aangenomen, maar tot dit moment dus zonder resultaat.

Het kabinet heeft in het regeerakkoord 3 miljard euro vrijgemaakt voor de Lelylijn. De spoorweg tussen Groningen en Lelystad, voert dan onder meer langs Emmeloord. Naast de eigen bijdrage heeft het kabinet extra geld nodig. De spoorlijn kan er pas komen als de regio én Europa meebetaalt, zo staat in het regeerakkoord.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel