CvdK Leen Verbeek brengt bezoek aan Oekraïne

FLEVOLAND • Ma 6 juni 2022 | 10:15 • Maandag 6 juni 2022 | 10:15

Commissaris van de Koning Leen Verbeek heeft een vierdaags bezoek gebracht aan Oekraïne. Hij bezocht het in oorlog zijnde land op uitnodiging van de Vereniging van Oekraïense gemeenten. Leen Verbeek is naast commissaris van de Koning in Flevoland ook de president van het congres van lokale en regionale overheden van de Europese Raad. Het bezoek van Verbeek aan Oekraïne duurde van 1 tot en met 4 juni.  

In Kiev, de hoofdstad van Oekraïne, hield Verbeek een toespraak voor de aanwezige burgemeesters. Verbeek prees het doorzettingsvermogen van deze bestuurders in tijd van oorlog. "In het licht van de wrede oorlog die Rusland voert tegen Oekraïne bent u, de burgemeesters en de lokale raadsleden, een levendig voorbeeld van de moed en veerkracht van het Oekraïense volk en de lokale autoriteiten in het verdedigen van uw land en democratische waarden."

Een van de aanwezige burgemeesters was Vitali Klitchko van Kiev. Met hem werd een verklaring ondertekend waarin wordt opgeroepen tot wederopbouw van de Oekraïense gemeenschappen. Verder staat erin dat het functioneren van de lokale autoriteiten hersteld moet worden in overeenstemming met het Europese handvest voor lokaal zelfbestuur. Klitchko ziet in de verklaring hoop voor de toekomst. "Vandaag moeten we overeenstemming bereiken met alle deelnemers in het veld om de wederopbouw van de door de oorlog verwoeste Oekraïense gemeenschappen te verzekeren."


Commissaris van de Koning Leen Verbeek en burgemeester Vitali Klitchko van Kiev

Naast de burgemeester van Kiev had Leen Verbeek onder andere ontmoetingen met de voorzitter van de gemeenteraad van Kiev en met Oleksiy Chernyshov, de minister voor de ontwikkeling van gemeenschappen en gebieden van Oekraïne. Minister Chernyshov zegt dat bij de ontmoeting met Verbeek is gesproken over samenwerking tussen de gemeenten van Oekraïne en Europa. "We moeten een netwerk van horizontale banden in Europa creëren en samenwerken om vrijheid en democratie te verdedigen."

Foto 1: Delegatie van gemeente Kiev | Foto 2: minister Oleksiy Chernyshov

Op het programma van de commissaris van de Koning stonden ook bezoeken aan de Oblast Kiev. Het doel van het bezoek is om de situatie daar met eigen ogen te bekijken. Ook sprak Verbeek met de burgemeesters van de steden Bucha en Zhytomyr. 

Leen Verbeek met delegatie uit Zhytomyr

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel