Klaas Post uit Urk krijgt Zilveren Anjer opgespeld door Prinses Beatrix

URK • Do 9 juni 2022 | 11:41 • Donderdag 9 juni 2022 | 11:41

De 68-jarige Klaas Post uit Urk heeft donderdagochtend de Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds uitgereikt gekregen. De Urker kreeg deze in het Paleis op de Dam in Amsterdam uit handen van Prinses Beatrix.

Klaas Post is naast zijn werk in de visserijsector al sinds jaar en dag bezig is met het verzamelen, conserveren en tentoonstellen van fossiele zeezoogdieren. Ook zorgde Post voor de financiering van de expedities. In de loop van de jaren heeft hij ruim 10.000 Noordzeefossielen verzameld.

Zoals het Prinses Bernhard Cultuurfonds hem karakteriseert: "Als bevlogen autodidact en citizen scientist op het gebied van de paleontologie." Tijdens de ceremonie werd uitgebreid verteld waarom de Urker was voorgedragen voor de Zilveren Anjer: "Meneer Post, u bent net een hoofdpersonage uit een spannend jeugdboek. Een nieuwsgierig jongentje uit vissersdorp Urk wordt via vele omzwervingen een selfmade paleontoloog en daartussen zit een heel leven. En vooral heel veel fossiele vondsten die een belangrijk onderdeel zijn geworden van onze nationale collecties."

Post is enorm trots op de Zilveren Anjer die hij heeft gekregen. Met name dat hij door het Natuurhistorisch in Rotterdam is voorgedragen is voor hem een eer voor zijn (vrijwilligers)werk. Het feit dat zijn kleindochters bij de uitreiking aanwezig waren stemt Post wellicht nóg trotser. "Het leven van een grootvader is beperkt, en dit zijn de mooie momenten."

Slagtand van 130.000 jaar oud
Veel van de vondsten van de Urker zijn tentoongesteld in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Een unieke 130.000 jaar oude slagtand van een prehistorische bosolifant vond uiteindelijk een plekje in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel.

Naast zijn verdiensten in de paleontologie is Klaas Post ook nauw betrokken bij het in kaart brengen van de historie van zijn eigen woonplaats. Zo doet hij onderzoek naar en heeft hij veel kennis van archeologische vondsten op Urk. Ook is hij voorzitter van de stichting Urker Uitgaven, die historische essays over de geschiedenis van Urk schrijft.

Post bij archeologische vondsten in de timmerschuur van Hagedoorn op Urk



De Zilveren Anjers worden sinds 1950 jaarlijks uitgereikt aan mensen die zich vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor de cultuur of natuur in Nederland. Prins Bernhard reikte de onderscheidingen tot zijn overlijden in 2004 altijd uit. Vanaf 2005 heeft prinses Beatrix deze taak overgenomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel