"Oplossing stikstofprobleem ligt deels bij biologisch boeren"

DRONTEN • Vr 10 juni 2022 | 16:57 • Vrijdag 10 juni 2022 | 16:57

De oplossing voor het stikstofprobleem ligt deels in de biologische landbouw. Dat zegt Annette Harberink van de Stichting Warmonderhof in Dronten. Volgens het opleidingscentrum voor biologische landbouw is er veel stikstofreductie te halen als de agrarische sector zou overstappen naar biologisch boeren.

"De reductie start bij wat de koe eet", zegt Harberink. "De oplossing zit 'em wat ons betreft in het minder aanvoeren in het systeem. Daarmee reduceer je al de helft. En er zijn technische maatregelen die je kunt nemen. Je kunt luchtwassers op je stal zetten, je kunt speciale vloeren in je stal leggen die allemaal de uitstoot van ammoniak verminderen. Maar het is het allerbelangrijkste als je minerale stikstof bindt als organische stikstof in je grond." Dat betekent dat de mest die je aanvoert op je land door de planten op het land kan worden opgenomen waardoor die niet uitspoelt."

Volgens Harberink kan de landbouw een grote rol spelen in het terugdringen van de uitstoot van stikstof. Maar de sector kan het niet alleen. "Stikstof heeft twee kanten. Je hebt ammoniak, die komt vrij uit het landbouwsysteem. En je hebt stikstofoxide. Ik wil dan ook van de minister weten of zij bereid is om vliegveld Lelystad te sluiten. Of ze Schiphol voor de helft wil sluiten en of ze Tata Steel in IJmuiden gaat aanpakken. Want alleen stikstofreductie door de landbouw, daar red je het niet mee."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel