Organisatie Pride-tentoonstelling overweegt andere foto's na bekladding

ALMERE • Ma 13 juni 2022 | 11:37 • Maandag 13 juni 2022 | 11:37

De organisatie van de Almeerse tentoonstelling Pride Photo overweegt om enkele expliciete foto's te vervangen. "Misschien hebben we met de opgedane ervaringen en de binnengekomen reacties ons punt gemaakt. En is het effectiever om na te denken over de huidige samenstelling van de foto's", zegt directeur Hein-Jan Keijzer tegen het ANP.

Hij reageert daarmee op het nieuws dat meerdere panelen van de LHBTI+ tentoonstelling zijn ondergespoten met zwarte verf. Op de foto's waren geslachtsdelen en naakte lichamen te zien. Vrijdag besloot waarnemend burgemeester Bijleveld van Almere al dat een bord verplaatst moest worden, omdat het te expliciet was. De organisatie laat weten aangifte te doen van de vernielingen.

De borden zijn onderdeel van de Almeerse tentoonstelling Pride Photo. Die bestaat uit twintig reclamezuilen met daarop foto's van hoe LHBTI+ personen zijn getroffen door de coronapandemie. Er zijn verhalen en foto's over homoseksuele sporters en ouderen, maar ook naaktportretten van homoseksuele gehandicapten en een transseksuele man die zijn geslachtsdeel laat zien. Alle foto's waar geen bloot op te zien is, zijn ongemoeid gelaten door de vandalen. De borden met explicietere beelden zijn beklad.

Twee panelen beklad
Twee panelen zijn volgens Hein-Jan Keijzer beklad. "Eén van de panelen gaat over de transitie van een meisje naar een jongen. En deze jongen, Levi, heeft ervoor gekozen dat te laten zien. Het is geen pornografisch materiaal. Het is een expliciete foto en het schuurt misschien een beetje, maar ik had daar graag een inhoudelijk gesprek over willen voeren in plaats van deze moedwillige anonieme vernieling."

Hein-Jan Keijzer van de organisatie geeft aan aangifte te doen van de vernieling van de tentoonstelling. "We zijn als organisatie wel verrast over de ophef in de stad. Almere geeft aan dat het de trans-hoofdstad is van LHBTIQ+, maar dat moet geen lege huls zijn. Wij dachten dat deze tentoonstelling een aanleiding zou zijn voor een goed gesprek. In de praktijk blijkt dat de tolerantie in de stad minder hoog is dan dat wij hadden gehoopt."

Vragen vanuit politiek
Fractievoorzitter Brent Hadderingh van Forum voor Democratie gaat komende donderdag vragen stellen tijdens de Politieke Markt van Almere. De fractievoorzitter wil de expliciete foto’s weg hebben, ook al is dat censuur. "Censuur kan, als beelden echt aanstootgevend zijn." Hadderingh snapt dat mensen overgaan tot bekladden, maar keurt het af, omdat het vernieling is van andermans spullen.

De tentoonstelling is afgelopen vrijdag geopend en staat op de stoep voor het WTC in Almere. Meteen na de opening liet de gemeente Almere de volgorde van de foto's veranderen. Inclusie-wethouder Froukje de Jonge (CDA) vond een foto te expliciet die naast een aangegeven looproute tussen het station en het WTC stond. Dat paneel is ergens anders in de tentoonstelling gezet. Zodat het minder 'in your face' is, aldus de wethouder.

Pride Photo is een selectie van foto's die zijn ingezonden vanuit de hele wereld. De organisatie wil met de beelden bezoekers stimuleren om op een laagdrempelige en respectvolle manier na te denken over seksuele en gender diversiteit en dat kan ongemakkelijk zijn. De tentoonstelling was eerder te zien in Amsterdam, Utrecht en Vlissingen. In Zeeland werden begin mei ook foto's beklad. Na Almere gaat de tentoonstelling naar Maastricht en Groningen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel