Het lot van kinderen in oorlogsgebieden bleef veteraan Ton Klaessen het meest bij

ZEEWOLDE • Ma 13 juni 2022 | 16:29 • Maandag 13 juni 2022 | 16:29

In de aanloop naar de Regionale Veteranendag op 18 juni in Zeewolde spreekt de Lokale Omroep Zeewolde vijf veteranen over wat voor impact een uitzending naar oorlogsgebieden op hen heeft gehad. Ton Klaessen uit Zeewolde was bijna 40 jaar beroepsmilitair. Hij ging drie keer op missie: Libanon, Bosnië en Afghanistan. Hij hield zich bezig met de logistiek en trainingen. Wat hem het meest bij is gebleven in die tijd is het lot van de kinderen die opgroeien in oorlogsgebieden.

"Bij een actie moest ik ondersteunen met voeding", zegt hij, over een moment tijdens de missie in Libanon. "Bij één van de strijdende partijen was een kind van twaalf jaar. Maar die lag wel met een kalasjnikov te schieten naar de andere partijen en die werd toen geraakt in zijn keel. Die konden ze niet meer helpen. Bloedingen in de keel kun je niet afdrukken. Ik kwam er net aanrijden en ik zie die collega nog zo staan, met zijn handen helemaal onder het bloed en dat kind onderin de YP (panservoertuig). Ja, dat vergeet je niet meer, als je zoiets ziet.”

(Ton Klaessen zit rechtsonderin)

Voor beroepsmilitair Ton Klaessen is Libanon zijn eerste missie. Als blauwhelm vervoerde hij in 1981 voedsel voor soldaten van de VN vredesmissie. Twaalf jaar later is zijn tweede uitzending, als blauwhelm in Bosnië. Daar coördineert hij vanaf het operatiecentrum het vervoer van munitie, brandstof en voeding. Tijdens zijn derde missie, vanaf 2008 in Afghanistan, traint hij het Afghaanse leger. In totaal is Klaessen bijna 40 jaar militair geweest.

"In Bosnië weer een ander verhaal. Toen waren mijn kinderen één en vier jaar oud. Wij mochten hardlopen buiten de poort, met een Mercedes Benz met allerlei wapens en scherfvesten ervoor en eentje erachter. Daartussen renden wij dan hard over het pad. En dan kom je langs een weeshuis en loopt er zo’n kindje van drie of vier jaar met je mee. Jij met je Nike-schoenen met dikke zolen, het kindje op blote voeten over die kiezels, met een snottebel. Wat voor toekomst hebben die kinderen nu?”

“Dan zie je je eigen kinderen die goede scholing hebben en een eigen huisje en zelf alweer kinderen hebben. En dan zie je die kindertjes van die leeftijd. Dan denk je: ja, hoe zou het daarmee gaan? Dat vind ik nog altijd moeilijk.”

Dit is een verhaal van de Lokale Omroep van Zeewolde, gemaakt door Maarten Groeneweg. Omroep Flevoland en de Lokale Omroep van Zeewolde werken dit jaar nauw samen om meer lokaal nieuws te brengen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel