Man die Almeerder doodde met 65 messteken: "Zelfverdediging"

ALMERE • Ma 13 juni 2022 | 17:55 • Maandag 13 juni 2022 | 17:55

Volgens de man die in 2020 een 43-jarige Almeerder heeft doodgestoken in het Friese dorp Molenend (Mûnein) ging het daarbij om zelfverdediging. Het slachtoffer was op bezoek bij een goede vriend. Deze vriend werd ook met een mes aangevallen maar overleefde het. De Almeerder werd 65 keer gestoken over zijn hele lichaam en stierf.

De rechtbank in Leeuwarden boog zich maandag over de zaak. Daarbij vertelde de man uit Moleneind dat de verdachte vroeg in de avond van zaterdag 6 juni 2020 zijn woning binnendrong. Hij had een baksteen en een mes in zijn handen en was op zoek naar de stiefdochter van de bewoner; de twee hadden een seksuele relatie. De verdachte liep de trap op, de bewoner ging achter hem aan.

Te hulp geschoten
Op de overloop ontstond een gevecht. De man uit Almere kwam op zijn hulpkreet af en probeerde te helpen. Toen de Almeerder werd gestoken, gooide de bewoner een televisiescherm tegen de verdachte. Hij probeerde zichzelf te verdedigen tegen de messteken met een matras. Daarna wist hij buiten te komen en de politie te bellen. Ook zijn partner, die boven was, werd bedreigd door de verdachte. Zij sprong uit een raam. De agenten vonden de Almeerder in een slaapkamer zonder polsslag, liggend in een plas bloed. De verdachte werd gelijk aangehouden.

De steekpartij heeft volgens een berekening van de politie circa zeven minuten geduurd. Van de 65 steekwonden bij de Almeerder zijn er volgens deskundigen 35 te koppelen aan diens overlijden, waaronder wonden in de hals. De politie trof in de woning een baksteen aan met DNA van de verdachte. Een getuige heeft verklaard dat de verdachte 's middags vijf of zes blikken bier had gedronken.

Zelfverdediging
De verdachte gaf maandag in de rechtbank toe dat hij beide mannen heeft gestoken. Volgens hem klopt er alleen niks van het verhaal van de bewoner die de steekpartij overleefde. Hij spreekt zelf van zelfverdediging. De verdachte kende de bewoner. Toen hij bij het uitlaten van zijn hond langs de woning liep, zou de man naar hem zijn uitgevallen. De verdachte ging toen achter hem aan het huis binnen, zo vertelde hij aan de rechter. "Ik wilde weten wat er aan de hand was en vroeg: waarom doe je zo?" Hij volgde de man de trap op, naar de eerste verdieping. Volgens de verdachte werd hij daar ineens geschopt en geslagen en zou de Almeerder hem van achter hebben aangevallen.

De verdachte kwam naar eigen zeggen op de grond te liggen. De Almeerder zat toen op hem, waardoor hij niet weg kon komen. "Ik was in paniek. Ik dacht: ik ga hier dood. Ze hielden maar niet op met slaan en schoppen. Ik heb toen gestoken. Ik weet niet waar en hoe vaak. Ik probeerde mezelf te verdedigen." Het mes, dat hij op de grond vond, was uit zijn broekzak gevallen. Hij had het eerder die dag gebruikt bij het plakken van een fietsband. "Ik was vergeten dat het nog in mijn broek zat. Ik voelde iets en heb daarmee gestoken. Dat bleek later een mes te zijn." De verdachte ontkent dat hij die dag veel had gedronken en een baksteen bij zich had.

Reconstructie
Volgens deskundigen kunnen niet alle wonden bij de Almeerder en zijn vriend verklaard worden door de uitleg van de verdachte. Vorig jaar is er een reconstructie geweest in de woning, waarbij afzonderlijk van elkaar de verdachte, de bewoner en diens partner de situatie hebben beschreven. De uitleg van de verdachte bij de reconstructie valt volgens de experts ook niet volledig te rijmen met het letsel van de Almeerder en de bewoner. "De reconstructie was een jaar later, soms vergeet je dingen", aldus de verdachte.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem van moord en een poging tot moord. In de gevangenis in Zwolle heeft hij bovendien in augustus 2020 ook een medegevangene 22 keer met een balpen in het hoofd gestoken. Ook hier was er volgens de verdachte sprake van zelfverdediging. Het OM gaat in dat geval uit van een poging tot doodslag.

Paranoïde
De verdachte is geobserveerd in het Pieter Baan Centrum (PBC) en onderzocht door een psychiater en een psycholoog. Volgens de deskundigen heeft de man, die geen bekende was bij de politie, een 'zwakke persoonlijkheidsorganisatie'. Hij kan moeilijk omgaan met stress en spanningen. Daarbij heeft de verdachte last van paranoïde gedachten waaruit agressie kan voortkomen. Zijn geweten is beperkt ontwikkeld. Mogelijk voelde hij zich in 2020 afgewezen door de stiefdochter. De kans op herhaling is hoog, aldus de experts. Het PBC adviseert een tbs-behandeling met dwang. De verdachte is het niet eens met de conclusies.

Woensdag krijgt de officier van justitie het woord en wordt de strafeis bekend. De advocaat van de verdachte presenteert daarna zijn visie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel