Lekke banden door punaises op fietspad, "Waarom zou je dit doen?"

ALMERE • Di 14 juni 2022 | 6:15 • Dinsdag 14 juni 2022 | 6:15

Op de Gooimeerdijk tussen Almere Haven en de Stichtse Brug lijkt een punaise-gooier actief te zijn. Oud-olympisch schaatskampioen Jochem Uytdehaage fietste afgelopen zaterdag over het fietspad, toen hij erachter kwam dat er twee witte punaises in zijn band zaten. "Ik stop en ik kijk om me heen. Ik zie overal punaises liggen. What the heck!" vertelt Uytdehaage. Hij heeft de punaises opgeraapt en mee naar huis genomen.

Het verhaal zette de topsporter op Twitter en Strava en daar krijgt hij reacties van mensen die hetzelfde daar hadden meegemaakt. Ook meerdere fietsers op de dijk bij Almere Haven herkennen het verhaal van de schaatser. "Drie dagen geleden had ik een punaise in de band van mijn voorwiel", vertelt een vrouw op een elektrische fiets op de Dijk. Een andere vrouw vertelt dat het ook bij haar raak was. "Ja, ik ben ook lek gereden. Was er niet blij mee." Het gaat om dezelfde soort witte punaise als Jochem Uytdehaage in zijn band had.

"Ik snap het oprecht niet waarom je punaises op deze locatie gaat strooien", vertelt Uytdehaage. Hij gaat er vanuit dat iemand bewust de punaises neergegooid heeft. "Of het is echt een hele slordige kantoormedewerker. Nee, het is iets te veel toeval." Ook andere voorgangers denken dat er opzet in het spel zit. "Dat vind ik natuurlijk echt verschrikkelijk en heel asociaal." Een wielrenner noemt het punaise-gooien 'een klotestreek'. Een andere fietser reageert ook verontwaardigd. "Ik ga me er maar niet kwaad over maken."

'Waarom zou je dit doen?'
Ook Jochem Uytdehaage gaat zich er niet kwaad over maken. Hij is wel benieuwd wie het punaise gooien op zijn geweten heeft. Met hem of haar wil hij wel in gesprek gaan. "Een punaise maakt geen onderscheid tussen een woon-werkfietser, een wielrenner die hard gaat of langzaam gaat, of kinderen die hier fietsen. Waarom zou je dit doen?"

Met het plaatsen van de foto op Twitter wil de schaatser andere fietsers waarschuwen voor de punaises en ook zijn verbazing uiten. Volgens Uytdehaage is er veel te doen om fietsers en wielrenners in het bijzonder. "Ja, er zitten altijd een paar kloteklappers tussen, maar ik denk dat het merendeel van de mensen geniet van het fietsen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel