Nieuw landschapskunstwerk Almere wordt een papiermolen

ALMERE • Do 16 juni 2022 | 12:23 • Donderdag 16 juni 2022 | 12:23

De gemeente Almere heeft beeldend kunstenaar Sachi Miyachi gevraagd om een nieuw landschapskunstwerk te maken. De adviescommissie die daarvoor was ingesteld, heeft 'Reed Bank Cycles' van Miyachi uitverkoren. Wethouder Hilde van Garderen heeft het advies overgenomen.

Het ontwerp van Sachi Miyachi is een 'tijdelijke, beeldbepalende papiermolen waar papiergeld voor de stad Almere wordt gemaakt'. De molen komt te staan in een veld naast het Weerwater en moet ook echt papier gaan produceren. De exacte locatie is nog niet gekozen.

In de schets van de kunstenaar is een figuur te zien die het Weerwater roert. Van Garderen vindt het een 'mooi en bijzonder ontwerp, waar zoveel samenkomt'. Ze ziet het kunstwerk als een zogenoemd conversation piece, "een kans om in gesprek te gaan met bewoners, organisaties en bijvoorbeeld de Japanse bedrijven die onze stad rijk is."

Fundament wordt permanent
Het is de bedoeling dat het kunstwerk onderdeel wordt van de viering van het 50-jarig bestaan van Almere. Daarna zal de papierfabriek worden afgebroken en wordt het fundament een permanent kunstwerk, waarin de vormen van het papierproductieproces nog te herkennen zijn.

Sachi Miyachi krijgt nu de opdracht om een definitief ontwerp te maken. Zij wil samenwerken met lokale organisaties, uiteenlopend van waterbiologen tot papierexperts. De ‘Openbare Papiermolen’ moet 7 bij 20 bij 6 meter groot worden. Er komen ruimten voor het verwerken van riet en het maken van papierpulp, en een zolder waar het papier kan hangen om te drogen. In september komt de adviescommissie weer bij elkaar om dit te beoordelen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel