Almere voert bodemonderzoek uit na vondst granaten

ALMERE • Do 16 juni 2022 | 14:46 • Donderdag 16 juni 2022 | 14:46

De gemeente Almere voert bodemonderzoek uit naar restanten uit de oorlog. Aanleiding is de vondst van twee granaten tijdens werkzaamheden in Almere Poort.

Tijdens rioolwerkzaamheden in het wijkdeel Europakwartier Oost van Almere Poort werden in februari twee blindgangers gevonden. Dat zijn onontplofte explosieven. Volgens Elco de Ruiter van de gemeente Almere gaat het om Duitse brisantgranaten. “Die kunnen nog steeds ontploffen, maar je wilt voor de veiligheid van je mensen en toekomstige bewoners niet dat er ongelukken gebeuren.”

De gemeente Almere heeft daarop een bodemonderzoek laten uitvoeren op zo'n twee meter diepte. “Op die diepte hebben we nog niets gevonden. Wat we gevonden hebben tot nu toe en dat gaat om een aantal granaten, dat zit in de eerste vijftig centimeter van die oude zeebodem. Daar bovenop is zand opgebracht. Mensen thuis hoeven zich dan ook geen zorgen te maken.”

Vooronderzoek
Het bodemonderzoek richt zich alleen op het Europakwartier. Voor de rest van de gemeente wordt uit voorzorg historisch vooronderzoek gedaan. Dat houdt in dat aan de hand van oude kaarten en gegevens wordt vastgesteld of er meer locaties zijn waar mogelijk restanten uit de oorlog kunnen liggen.

De Ruiter zegt dat mensen geen oorlogsresten zullen aantreffen wanneer ze hun tuin omspitten of een schutting plaatsen. Pas bij heiwerkzaamheden of het slaan van een waterput kom je op een diepte waarop oorlogsresten aangetroffen kunnen worden. ”Mensen die in de bestaande stad wonen hoeven zich absoluut geen zorgen te maken, want daar is zoveel grondroering geweest dat hadden we dan absoluut wel aangetroffen.”

Het onderzoek in Europakwartier Oost duurt waarschijnlijk nog zes weken. Het historische vooronderzoek zal nog een week of acht in beslag nemen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel