Wethouder ontkent initiatief voor wijzigen van foto-expositie

ALMERE • Vr 17 juni 2022 | 6:12 • Vrijdag 17 juni 2022 | 6:12

Wethouder Froukje de Jonge heeft donderdagavond tegenover de Almeerse gemeenteraad ontkend dat zij afgelopen vrijdag opdracht heeft gegeven om de volgorde van de fotoborden van de Pride Photo Week bij het WTC te veranderen. Toch is op de camerabeelden van de opening van de tentoonstelling te horen dat het initiatief van het wijzigen bij de wethouder ligt. De volgorde van de panelen stond ter discussie omdat op één foto nadrukkelijk een geslachtsdeel te zien was.

Na een interview met Omroep Flevoland liep De Jonge afgelopen vrijdag naar de directeur van de Pride Photo Week. In de ruwe opname is te horen dat de wethouder tegen de directeur zegt: "Ik zei net, er worden natuurlijk wel vragen gesteld over de hele expliciete foto's. We zijn aan het kijken, off camera zei ik dat, of we de volgorde wat zouden kunnen veranderen."

Directeur Hein-Jan Keizer van Pride Photo Week antwoordt: "De expositie heeft een volgorde. Zeg maar artistiek." Toch gaat Keizer akkoord met het aanpassen van de volgorde. Nadat directeur Keizer is geïnterviewd door een verslaggever van Omroep Flevoland laat wethouder De Jonge aan beiden weten: "Ik kan doorgeven dat we de volgorde gaan omdraaien." Daarna arriveert een kraan om de volgorde van de fotoborden aan te passen.

In een verklaring die wethouder De Jonge donderdagavond aan de gemeenteraad voorlas, legt ze nadrukkelijk het besluit van de verplaatsing neer bij de organisatie. "Op verzoek van de organisatie is daarom besloten om een paneel om te draaien zodat de expositie meer in zijn geheel zou worden beoordeeld." Maar op videobeelden van de opening van de tentoonstelling is dus te horen hoe De Jonge zelf oppert om de foto te verplaatsen, niet de organisatie.

De fractie van GroenLinks vroeg in de gemeenteraadsvergadering aan de wethouder wie nou daadwerkelijk de opdracht heeft gegeven om de volgorde van de fotoborden te veranderen. Wethouder De Jonge herhaalde in haar antwoord het statement dat ze eerder donderdagavond gaf.

"Het is de organisatie die heeft besloten (...) een antwoord te geven op de door iedereen geconstateerde onhandige plek van de meest intieme foto."

— Froukje de Jonge, wethouder Almere

Na afloop van de vergadering wilde wethouder De Jonge niet voor camera uitleggen hoe het besluit over de verwisseling van de foto's is genomen. "Daarvoor verwijs ik heel graag naar mijn statement", aldus de Jonge. Op de specifieke vraag wie het besluit van de verplaatsing heeft genomen, blijft de wethouder bij haar eerdere antwoord. "Het is de organisatie die heeft besloten, door middel van het aanpassen van de volgorde, een antwoord te geven op de door iedereen geconstateerde onhandige plek van de meest intieme foto."

Op het plein voor Almere Centrum staat sinds vrijdag 10 juni een foto-expositie over LHBTI+’ers. Trans-man Levi is op een van deze foto's te zien terwijl hij zijn geslachtsdeel nauwelijks afschermt met een gouden lint. Direct na de opening van de expositie is besloten om deze foto ene minder prominente plek te geven in de expositie. De foto stond direct naast het looppad tussen het station en de ingang van het WTC. Later werden er foto's beklad en er werd de plaatsing van andere foto's overwogen. In totaal staan er 20 grote panelen met verschillende fotoreportages.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel