Veteraan Klop gaf gruwelijkheden een plek door stervensbegeleiding

ZEEWOLDE • Vr 17 juni 2022 | 15:42 • Vrijdag 17 juni 2022 | 15:42

Door een cursus stervensbegeleiding heeft veteraan Aat Klop uit Zeewolde traumatische ervaringen een plek kunnen geven. Hij is op missie geweest naar Bosnië (3x), Irak, Afghanistan (3x) en Mali.

Klop zorgde voor de beveiliging van de troepen door inlichtingen te verzamelen binnen en buiten de basis. Vooral tijdens zijn allereerste missie in Bosnië zag hij op deze manier onvoorstelbare gruwelijkheden. Achteraf moest hij zelfstandig een manier vinden om deze ervaringen een plek te geven.

Aat Klop was 28 jaar oud toen hij gestationeerd werd in Bosnië, in de periode voor de val van Srebrenica. In het land is een bloedige burgeroorlog uitgebroken tussen Service orthodoxe christenen, katholieke Kroaten en Bosnische moslims. Als blauwhelm moet Klop de stad Sarajevo ondersteunen, zonder geweld te gebruiken, terwijl hij om zich heen mensen doodgeschoten ziet worden.

'Gezinnen maken elkaar af'
"Je komt uit Nederland. Het land van melk en honing en alles was fantastisch in de begin jaren '90. Het beloofde land. Dan kom je daar ineens en zie je: ik zit hier de afstand van Zuid-Frankrijk van Nederland af en ik zit in een oorlogsgebied. Waar mensen elkaar afmaken. Waar gezinnen elkaar afmaken omdat de vader Servisch is en de moeder Kroaat."

"Iets waar ik het moeilijk mee heb gehad was een rit naar het andere kamp door een dorpje. Je kunt daar aan de bouwstijl van huizen zien wat een moslimhuis is. En je ziet in dat dorpje van vijf of zes huizen, waar overwegend Kroaten wonen, twee huizen van de moslims die afgebrand zijn. Er loopt iemand daar met een kruiwagen en een toiletpot en dan stop je en vraag je: 'wat bent u aan het doen?' Hij zegt: 'Ik ben hem aan het helpen verhuizen'. Maar wat denk je nou zelf. Er liggen dode varkens in de voortuin, want dan kunnen moslims niet meer terugkeren. Je ziet verkoolde lijken achter het huis liggen. Hij is niet aan het verhuizen, hij is aan het plunderen. Dan denk je van: hoe ziek kan een mens zijn". Klop zegt zelfs nog heftigere dingen gezien te hebben, maar hij kan daar niet over vertellen omdat hij zijn werkzaamheden niet bloot mag geven.

'Plek geven'
Tijdens de missie heeft Klop geen tijd om stil te staan bij de gruwelijkheden. Hij heeft daarnaast ook nog verantwoordelijkheden voor andere officieren. Pas bij thuiskomst in Nederland komt alles binnen. "Ik denk van: Het is niet normaal dat als je een straaljager hoort of een uitlaat hoort knallen, dat je naast je bed gaat liggen. Toen dacht ik: dit is niet goed, dit moet ik een plek gaan geven. Toen was er nog geen hulp bij Defensie en ben ik zelf gaan zoeken. Ik heb toen gekozen voor een cursus stervensbegeleiding, voor verplegend personeel en anderen die traumatische dingen hebben ervaren."

Twee weken lang is Klop intensief bezig: "Het is een voor die tijd soort van EMDR. Daardoor heb ik het een plek kunnen geven. Daar deden ze het met een tuinslang en een telefoonboek. Elke keer als ik iets zei moest ik met die slang op het telefoonboek slaan. Dan vragen ze je wat je ergens echt bij voelt. De onmacht en boosheid komen dan vanzelf naar boven. Ik kan je vertellen: ik had pleisters nodig daarna, van het slaan. Er bleef niks over van dat telefoonboek."

In de aanloop naar de Regionale Veteranendag zaterdag 18 juni in Zeewolde spreekt de Lokale Omroep Zeewolde vijf veteranen uit Zeewolde over wat voor impact een uitzending naar oorlogsgebieden op hen heeft gehad.

Dit is nieuws van de Lokale Omroep van Zeewolde, gemaakt door Maarten Groeneweg. Omroep Flevoland en de Lokale Omroep van Zeewolde werken dit jaar nauw samen om meer lokaal nieuws te brengen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel