Vogelgriep bij leghennenbedrijf in Biddinghuizen: 56.000 dieren geruimd

BIDDINGHUIZEN • Vr 17 juni 2022 | 19:16 • Vrijdag 17 juni 2022 | 19:16

Op een biologisch leghennenbedrijf aan de Mosselweg in Biddinghuizen is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de ruim 56.000 leghennen op het bedrijf geruimd door de NVWA.

In het gebied van 1 kilometer rond het besmette bedrijf liggen volgens de NVWA geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf ligt één pluimveebedrijf, een broederij. In een zone van 10 kilometer rondom het bedrijf zijn in totaal 29 andere pluimveebedrijven gevestigd. Voor deze bedrijven geldt per direct een vervoersverbod. Dat betekent dat er geen vogels, eieren, mest, strooisel en andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte mogen worden vervoerd. Ook mag er in dit gebied niet gejaagd worden op eenden, zodat de vogels niet verstoord worden.

De NVWA gaat nu onderzoek doen bij bedrijven in de buurt om te kijken of daar contact is geweest met het virus.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel