SP: "PvdA heeft zich laten inpakken in nieuw college"

NOORDOOSTPOLDER • Zo 19 juni 2022 | 8:56 • Zondag 19 juni 2022 | 8:56

De SP zou in de plaats van de PvdA niet hebben deelgenomen aan het nieuwe college van Noordoostpolder. Dat zegt voormalig fractievoorzitter Tjitske Hoekstra in het programma Over Flevoland Gesproken. Ze noemt het linkse gehalte van het coalitieprogramma veel te mager. De PvdA was nodig om de coalitie aan een meerderheid te helpen, constateert Hoekstra. "Dat hadden ze veel en veel beter uit kunnen spelen."

De sociaal-democraten hebben zich laten inpakken en voeren nu een rechts-liberaal programma uit, vindt ze. "Het zijn echte salonsocialisten geworden". Ook in de wethouder die de PvdA levert, de 26-jarige Thomas Gillissen, heeft Tjitske Hoekstra weinig vertrouwen. "Geen studie afgerond, geen baan gehad: dan moet je echt een uitzonderlijk politiek talent zijn, wil je met deze cv stand kunnen houden als wethouder."

Hoekstra noemt het in zijn algemeenheid spannend hoe het college het er van af zal brengen, omdat alle vier wethouders nieuw zijn. Ze is wel positief over de nieuwe bestuurlijke cultuur die is aangekondigd, waarbij het college veel meer samen met de gemeenteraad wil optrekken.

De straat op
De SP deed zelf wegens gebrek aan goede kandidaten niet mee aan de verkiezingen in maart en wil zich nu buiten de gemeenteraad profileren. De afgelopen jaren bleef er volgens Tjitske Hoekstra te weinig tijd over voor activiteiten op straat. Als voorbeeld noemt ze een actie die de partij nu is begonnen in de Rietstraat en de Zeebiesstraat in Emmeloord, omdat daar plannen zouden bestaan voor sloop. De SP heeft in de buurt een enquête verspreid. "Dan kom je heel dicht in de leefwereld van de mensen zelf. Heel veel stonden al met de brief buiten de deur klaar."

Het is de bedoeling dat de SP bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2026 weer van de partij is, verzekert Hoekstra. Ze is nu voorzitter van de lokale afdeling, maar ook in de gemeenteraad is haar rol nog niet uitgespeeld. "Bij leven en welzijn denk ik wel dat ik weer mee wil doen", zegt ze.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel