Politie waarschuwt voor nieuwe babbeltruc: dieven die rookmelders willen 'controleren'

FLEVOLAND • Ma 20 juni 2022 | 8:11 • Maandag 20 juni 2022 | 8:11

De politie waarschuwt voor babbeltrucs van criminelen die beweren te komen controleren of je wel rookmelders hebt hangen. Dit is namelijk vanaf 1 juli verplicht.

Dat gegeven wordt gebruikt om een woning binnen te komen om vervolgens op zoek te gaan naar geld en waardevolle spullen. Als er mensen aan de deur komen om op rookmelders te contoleren, bel dan meteen 112 want dat is sowieso foute boel. Brandweer, politie of andere instanties controleren namelijk niet.

Geen controle
Het is de eigen verantwoordelijkheid om te zorgen dat er op elke verdieping van het huis een rookmelder hangt. Ook wanneer je de woning aan iemand anders verhuurt. Doe je dit niet? Dan ben je na een woningbrand strafrechtelijk vervolgbaar: je bent aansprakelijk voor de gevolgen.

Elke rookmelder is goed
Maar het is volgens de brandweer natuurlijk het belangrijkst voor je eigen veiligheid. Zodat je zo snel mogelijk weet dat er iets mis is. Brandweerman Richard Balk zegt dat elke rookmelder die je in Nederland koopt goedgekeurd is. Er is wel verschil in kwaliteit maar, "liever een goedkope dan helemaal geen rookmelder",zegt hij.

Mocht het zelf niet lukken om er een op te hangen, dan valt er hulp te regelen. Er is een vrijwilligersteam vanuit de Nederlandse Brandwonden Stichting die in heel Nederland rookmelders kan ophangen.

Voor het plaatsen van rookmelders gelden de volgende eisen:
- De rookmelder moet voldoen aan de EN 14605-norm
- De rookmelder moet elke 10 jaar vervangen worden
- Op iedere verdieping van een zelfstandige woning moet minstens één
rookmelder hangen (in kamerwoningen op iedere kamer)
- Besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt moeten
voorzien zijn van een rookmelder
- De huurder is verantwoordelijk voor het testen van de rookmelders; bij een vervangbare batterij moet hij/zij deze vervangen

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel