Veel belangstelling voor 'oldtimers' op de weg en in het water

LELYSTAD • Zo 19 juni 2022 | 17:04 • Zondag 19 juni 2022 | 17:04

Ondanks het regenachtige weer kwamen er zondag zo'n 15.000 bezoekers af op de Oldtimerdag en de Historische Reddingbootdag in Bataviahaven in Lelystad. De organisatie had er zo'n 20.000 verwacht. Het is de eerste keer sinds corona dat de beide evenementen na twee jaar weer door konden gaan.

De oudste oldtimer die meedeed is een Franse auto. Al moet je die eigenlijk 'automobiel' noemen volgens organisator William van der Meulen. "Een Amédée Bollée uit 1899," vertelt hij. Zelf is hij meer gecharmeerd van de wat grotere Amerikanen uit de jaren 50. "Zeg maar de Cadillac en dat soort auto's. Dit vind ik prachtig. Maar eigenlijk zijn alle auto's die hier staan prachtig. Om te watertanden toch?"

De oudste auto op de Oldtimerdag:

Een Packard uit 1930 van een man uit Friesland trekt veel bekijks. "Daar reden vroeger alle presidenten in." Na twee pogingen ronkt de oude luxe Amerikaan als een nieuwe auto. "Echt supermooi loopt hij," zegt de eigenaar. "Prachtig!"

Reddingboten
Niet alleen op het land staan mooie voertuigen, ook in het water zijn oude voertuigen te vinden. Want in de havenkom is het lustrum van de Nationale Historische Reddingbootdag. Boten en auto's zijn volgens organisator Regien van Adrichem (KNRM) geen concurrentie van elkaar: "Het is al vijf jaar een hele mooie samenwerking. Uit nood geboren omdat we hier op het boothuis vastzaten als het Oldtimerdag was. Dus dachten we: laten we het nuttige met het aangename verenigen en de mooie historische reddingboten van de KNRM erbij halen."

Er werd ook hard geracet op het water:

"Het waren prachtige zware metalen boten die heel erg hun best moesten doen om op tijd de redding te doen," vertelt Van Adrichem. Dat het zondag niet zo zonnig is als zaterdag, vindt ze niet erg. "Met zonnig weer gaan mensen naar het strand. Met dit weer komen ze hier naartoe." Ook Van der Meulen van de automobielen vindt het niet erg dat de lucht vandaag grijs en grauw is. "Er staan hier prachtige modellen bij. Dan kijk je maar niet te vaak naar boven."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel