Corporatie wil ontruiming huurhuis wegens illegale prostitutie

ALMERE • Ma 20 juni 2022 | 20:10 • Maandag 20 juni 2022 | 20:10

Woningstichting GoedeStede heeft maandag bij de rechter de ontruiming van een appartement aan de Otterstraat in Almere Buiten geëist. De woning zou voor illegale prostitutie zijn gebruikt, maar de bewoner ontkent dat met klem en wil niet vertrekken.

Volgens de woningverhuurder blijkt uit onderzoek van de gemeente dat het appartement als seksinrichting werd gebruikt. Na een anonieme tip in januari over illegale prostitutie in de woning, zou uit observaties zijn gebleken dat klanten af en aan liepen bij het appartementencomplex in de Faunabuurt.

Toezichthouders troffen bovendien begin maart een vrouw in de woning aan, die vertelde dat ze daar als prostituee werkte. De vrouw adverteerde ook op een bekende Nederlandse vraag- en aanbodsite voor prostituees.

Huurder ontkent
De huurder van het appartement bleef in de rechtszaal ontkennen dat zijn woning voor illegale prostitutie werd gebruikt. Volgens de man had hij de vrouw een dag eerder leren kennen en hadden ze samen de avond en nacht bij hem thuis doorgebracht, toen de volgende middag onverwachts de gemeente en de politie voor zijn deur stonden. Hij wist niet dat de vrouw in de prostitutie werkte, aldus de bewoner.

Almeerder dreigt dakloos te raken
Zijn advocaat had bovendien haar bedenkingen bij de observaties. Volgens haar viel van buitenaf niet te zien naar welke woning de vermeende klanten liepen die bij het appartementencomplex naar binnen gingen. Ze vond dat de belangenafweging in het voordeel van haar cliënt moest uitvallen. De Almeerder dreigt dakloos te raken terwijl hij al bijna tien jaar in de woning woont zonder overlast te veroorzaken.

'Prostitutie in huurwoningen groeiend probleem'
De advocaat van GoedeStede zei geen reden te hebben om aan de bevindingen van de gemeente te twijfelen, in combinatie met de bevestiging van de aangetroffen vrouw dat ze in de woning als prostituee werkte. De raadsman benadrukte dat illegale prostitutie vanuit huurwoningen een groeiend probleem in Almere is en dat GoedeStede daar met een zero tolerance-beleid paal en perk aan wil stellen. "Het zijn ernstige feiten die niet in sociale huurwoningen thuishoren", aldus de advocaat.

Rechter twijfelt
De rechter doet over twee weken uitspraak. Dat de woningstichting haar zin krijgt, lijkt nog geen uitgemaakte zaak. "Ik heb wel enige twijfel. De situatie is nog niet helemaal waterdicht", toonde de rechter zich kritisch. Ook hij miste meer inzicht in de aard en de duur van de waarnemingen door de toezichthouders, maar daarover beschikt GoedeStede zelf niet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel