Basisscholen waarschuwen voor gevaarlijk flauwval-spel

EMMELOORD • Di 21 juni 2022 | 6:35 • Dinsdag 21 juni 2022 | 6:35

Op de Albert Schweitzerschool in Emmeloord is een leerling buiten bewustzijn geraakt door een 'flauwval-challenge'. De leerling is nagekeken door ambulancepersoneel maar hoefde niet naar het ziekenhuis. Verschillende scholen waarschuwen voor het gevaarlijke fenomeen.

De uitdaging, waarbij kinderen zo lang mogelijk hun adem inhouden tot ze flauwvallen, is ontstaan op de app TikTok. Kinderen filmen zichzelf terwijl zij deze opdracht uitvoeren en plaatsen de video dan op het platform. Ook TikTok waarschuwt voor de gevaren; jij of een ander kan gewond raken, staat bij de filmpjes.

Op de Albert Schweitzerschool ging het mis toen een leerling tijdens een pauze aan deze rage meedeed. "De leerling kwam snel weer bij en het ging diezelfde dag nog weer goed", aldus schooldirecteur Coby van der Meulen. "Uit gesprekken met andere groep achters en de onwel geworden leerling bleek dat de challenge de oorzaak was." De leerling gaf ook aan dat ze niet echt wilde meedoen en dat ze het alleen 'nep' deed, maar dat pakte anders uit.

Wat zien ze, wat horen ze?
Op de school zijn er daarna gesprekken geweest met alle klassen uit de bovenbouw. Ook zijn de ouders ingelicht. Van der Meulen: "Ik roep ouders op om regelmatig met hun kinderen te praten, wat zien ze, wat horen ze? Dus niet alleen zeggen 'dit mag niet en dit wel', maar echt het gesprek aangaan." Dit onderstreept voor haar hoe belangrijk het vak mediawijsheid is op de basisschool. Kinderen leren daarin hoe ze zichzelf tegen online gevaren kunnen beschermen.

Andere basisscholen hebben naar aanleiding van het incident ook ouders gewaarschuwd over deze challenge, zoals de Lichtboei in Emmeloord. Ze schrijven in een bericht aan ouders: "Onder oudere kinderen, ook hoogste groepen basisonderwijs komt onderstaande challenge voor. Hartstikke zorgwekkend natuurlijk." Meerdere scholen geven aan het onderwerp bespreekbaar te willen maken in de klas om zo kinderen te waarschuwen voor het gevaar.

"We zien dit soort challenges helaas continu," vertelt pedagoog Sharon Stellaard. "Ieder schooljaar is er wel iets vergelijkbaars dat de ronde doet onder de kinderen". Net als Van der Meulen roept ze ouders op om vooral te praten met hun kinderen. "Het onderwerp bespreekbaar maken, is erg belangrijk. Kinderen zijn vaak op zoek naar spanning en zoeken de grenzen op. Dit in combinatie met groepsdruk is erg gevaarlijk. Ze zien alleen de spanning die het oplevert op korte termijn, maar ze overzien de gevolgen op lange termijn niet."

Huggy Wuggy
Naast de flauwval-challenge waarschuwen basisscholen ook voor de Huggy Wuggy-rage. Dit is een figuur uit het horrorspel Poppy Playtime. Op het eerste oog is het een onschuldig slungelig blauw beest, maar als zijn mond open gaat zijn er vlijmscherpe tanden te zien. In het spel, dat is bedoeld voor kinderen vanaf 12 jaar, ondergaat het 'knuffelbeest' experimenten waardoor het zich ontpopt tot een moordachtig wezen.

Inmiddels is de blauwe knuffel op veel plekken te koop en is hij ook op videosite YouTube niet meer weg te denken. Het liedje 'Free Hugs' beschrijft dat Huggy Wuggy je zal knuffelen tot je je laatste adem uitblaast. Ook zijn er gemonteerde filmpjes te vinden waarbij Huggy Wuggy ineens opduikt in kinderseries zoals Peppa Pig.

Te eng
Volgens Bureau Jeugd & Media is het figuur voor veel jonge kinderen te eng en kunnen ze schrikken en bang worden. Op de website waarschuwt het bureau voor het karakter. "Voor jonge kinderen is het nog heel lastig om onderscheid te maken tussen echt en nep. Wat kinderen niet begrijpen, vullen zij aan met hun fantasie. Het risico bestaat dat beelden zonder uitleg of context een eigen leven gaan leiden in de hoofden van kinderen."

Algoritme
Bureau Jeugd & Media raadt ouders aan om regelmatig met kinderen mee te kijken; hoe jonger, hoe vaker. Verder geven ze aan dat YouTube een soort trechter is: Hoe vaker een kind klikt op enge dingen, hoe meer ze die door een algoritme te zien krijgen. Ouders kunnen dit mechanisme uitleggen aan kinderen en samen bewust filmpjes zoeken die wel leuk zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel