Beschuldigingen van geweld over en weer bij politieactie Ketelbrug

FLEVOLAND • Wo 22 juni 2022 | 23:53 • Woensdag 22 juni 2022 | 23:53

Wat heeft er zich precies afgespeeld op de Urker kotter UK-146 die woensdagmiddag voor de Ketelbrug lag om de actievoerende boeren te ondersteunen? Feit is dat de politie ingreep en 14 opvarenden heeft gearresteerd. De partijen beschuldigen elkaar van het gebruik van geweld.

's Middags werd duidelijk dat een politiemacht zich aan het verzamelen was bij de Ketelbrug. Ruim tien busjes stonden op de dijk, een politiehelikopter vloog in de lucht en op het water voer een politieboot. Op dat moment voer ook de UK-146 richting de Ketelbrug. Langs de snelweg stond een tiental boeren met trekkers.

De politie had er lucht van gekregen dat de kotter gebruikt zou worden bij een actie om een file te veroorzaken aan weerszijden van de Ketelbrug. De politie had de scheepvaart verordend bij de brug weg te blijven.

Plan
Er was een plan, zo werd in de loop van woensdag duidelijk. De kotter zou om een doorvaart vragen bij de Ketelbrug. De bedoeling was dat het schip onder de brug ging liggen, waardoor het brugdek niet meer naar beneden kon. Boeren zouden dat moment willen gebruiken om flyers uit te delen aan de automobilisten die vast kwamen te staan in de file.

Tekst gaat verder onder de tweet

De politie wist deze actie te verijdelen. De trekkers van de boeren langs de A6 werden klemgezet en de agenten op het water besloten in gesprek te gaan met mensen op de kotter.

Meerdere keren kreeg de bemanning van de UK-146 te horen dat ze de aanwijzingen van de politie moesten volgen. Zo is op een video die door een opvarende werd gemaakt, te horen dat de kotter moest blijven liggen met de motor uit. Ze mochten ook terugvaren naar Urk.

Vanaf dit punt lopen de versies uiteen. Volgens mede-eigenaar van de UK-146 Anja Keuter was er niets aan de hand en lagen ze voor anker voor de brug. De politie kwam zonder toestemming van de schipper aan boord. Daarbij zou veel geweld zijn gebruikt. Zo werd de wapenstok ingezet en kregen mensen forse tikken, zo meldt de actiegroep van vissers Eendracht Maakt Kracht (EMK) op Twitter. Ook zou de kotter door de politieboot zijn geramd waardoor schade is ontstaan.

De politie vertelt een ander verhaal. Volgens een woordvoerder hield de bemanning zich niet aan de aanwijzingen van de politie. Agenten ter plaatse vroegen naar identiteits- en vaarbewijzen. Toen dat meerdere malen werd geweigerd besloot de politie aan boord te gaan van de UK-146. Daar werden agenten geconfronteerd met geweld van de bemanning en ramde de kotter de politieboot.

Veertien aanhoudingen
De politie besloot de opvarenden aan te houden en het schip te vorderen. De kotter werd naar Lelystad gevaren. Daar werden de arrestanten volgens een verslaggever van het NPO Radio1-programma 5 Dagen overgedragen aan een speciale eenheid van de politie. De handen van de Urkers waren met tie wraps op de rug gebonden.

Volgens een woordvoerder van de politie zijn de aangehouden mensen overgebracht naar een cellencomplex in Houten bij Utrecht. EMK meldt op Twitter dat twee minderjarigen zijn vrijgelaten. Twaalf volwassenen zouden nog vastzitten. De politie kon dat woensdagavond laat niet bevestigen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel