Tegenvallende bezoekersaantallen: Floriade gaat Almere 34 miljoen euro extra kosten

ALMERE • Do 23 juni 2022 | 13:30 • Donderdag 23 juni 2022 | 13:30

De Floriade Expo gaat de gemeente Almere miljoenen euro's extra kosten. Door tegenvallende bezoekersaantallen rekent de gemeente op een extra kostenpost van 34 miljoen euro. Dat hebben de gemeente en Floriade donderdagmiddag bekendgemaakt.

De Floriade BV, het bedrijf dat de wereldtuinbouwtentoonstelling organiseert, was in de begroting uitgegaan van twee miljoen betalende bezoekers. "De bezoekersaantallen blijven echter tot nu toe enorm achter bij de verwachtingen. De Floriade BV heeft de verwachting van het totaal aantal bezoekers daarom moeten bijstellen van 2 naar 1,2 miljoen", zo staat in een persbericht.

Sinds de opening van de Expo voor het publiek op 14 april hebben 232.500 mensen de Floriade bezocht. Dat is slechts een derde van het aantal waarop was gerekend. Het is niet langer reëel om uit te gaan van twee miljoen bezoekers tot de laatste dag van het evenement, dat sluit op 9 oktober.

Oorzaken
Als oorzaken voor het tegenvallende aantal bezoekers noemt de Floriade het veranderde gedrag van de Nederlandse recreant sinds de coronacrisis. Uit een onderzoek in opdracht van de Floriade is gebleken dat mensen minder vaak dagattracties bezoeken dan ze gewend waren voor de crisis, die in het voorjaar van 2020 begon. Ook gaan bezoekjes aan vrienden of kennissen of aan een attractie die mensen al kennen voor op een bezoek aan een nieuw evenement als de Floriade.

De hoge inflatie speelt ook een rol. Veel mensen geven in het onderzoek aan dat ze het kaartje voor de Floriade van 29 euro te duur vinden. Nu andere zaken extra duur zijn geworden, hebben mensen geen geld over voor dit evenement. De Floriade erkent dat zij ook last heeft van de negatieve publiciteit in de eerste weken na de opening. Veel bezoekers vonden het park te kaal en niet af. Inmiddels is het terrein volledig gereed, benadrukt de Floriade BV. Meer marketingcampagnes moeten de komende maanden alsnog voor meer bezoekers zorgen.

24,3 miljoen minder uit kaartverkoop
Door de lagere bezoekersaantallen krijgt de Floriade 24,3 miljoen euro minder in kas uit de kaartverkoop. Gerekend was op 43 miljoen. Ook zijn er extra kosten door aanpassingen vanwege de coronamaatregelen en lagere opbrengsten uit parkeren door de lagere bezoekersaantallen. Dat leidt bij elkaar tot een extra kostenpost voor de gemeente van 33,8 miljoen euro. Deze tegenvaller wordt nog opgenomen in de cijfers over 2021.

De gemeente Almere heeft eerder berekend dat zij al 41,5 miljoen euro aan de Floriade had uitgegeven. Hiervan zei de gemeente in april tegen Omroep Flevoland dat dit bedrag sowieso niet meer valt terug te verdienen. Nu komt daar dus nog eens een kleine 34 miljoen bovenop, waarmee de gemeentelijke bijdrage op ruim 75 miljoen uitkomt. De gemeente had nog een reservepotje van ruim 17 miljoen voor tegenvallers klaar staan, maar dat is dus niet genoeg.

De gemeente zegt nog met het Rijk, de provincie en andere partijen in gesprek te zijn "over het nemen van gezamenlijke verantwoordelijkheid van de financiële consequenties." Rijk en provincie hebben in februari nog aangegeven geen extra geld beschikbaar te willen stellen, toen zich ook al tegenvallers aandienden.

Wethouder Julius Lindenbergh maakte het nieuws geëmotioneerd bekend op een persconferentie

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel