In hoger beroep opnieuw celstraf geëist tegen bejaarde die automobilist mishandelde

LELYSTAD • Vr 24 juni 2022 | 10:11 • Vrijdag 24 juni 2022 | 10:11

Een 70-jarige man die in 2020 na een wilde achtervolging door Lelystad samen met zijn zoon een automobilist mishandelde, heeft spijt. Dit zei hij donderdag in de hoger beroepszaak tegen hem. Het duo was boos op het slachtoffer. De destijds 44-jarige man zou te hard door hun straat hebben gereden. Bij een klopjacht werd de auto van de man geramd. De wagen kwam met een spin tot stilstand. Vervolgens werd de bestuurder in elkaar geslagen.

Het was niet de eerste keer dat de man met hoge snelheid hun huis had gepasseerd, zo begon de bejaarde Lelystedeling in het gerechtshof in Leeuwarden. "Ik had hem in de weken ervoor al meerdere keren gewaarschuwd." Toen het op 22 april 2020 tegen 18.00 uur weer gebeurde en de bestuurder na een woordenwisseling wegreed, was de maat vol. Hij stapte bij zijn zoon in de auto voor een achtervolging.

Slip
Er volgde een dollemansrit door onder meer de Boswijk. In het gerechtshof werden donderdag camerabeelden van de achtervolging getoond, gemaakt vanuit de wagen van vader en zoon. Door smalle straten werd met hoge snelheid gereden. Meerdere keren ondernamen vader en zoon een inhaalpoging. Kort nadat een tuin was doorkruist, ramde de zoon bij de Horst de linker achterkant van de voorliggende auto. Die raakte in een slip en kwam gedraaid tot stilstand. De vader en zoon renden naar de uitstappende bestuurder en gingen de man te lijf. Ze sloegen en schopten hem. De zoon haalde meerdere keren uit met een stuk hout met spijkers, richting het hoofd van de chauffeur. Het slachtoffer liep een hersenschudding, bloeduitstortingen en een wond op het achterhoofd op.

Nauwe samenwerking
De rechtbank in Lelystad veroordeelde de zoon in 2021 tot een gevangenisstraf van 360 dagen, waarvan 122 voorwaardelijk. Zijn vader kreeg een celstraf van zeven maanden. Te hoog, vindt hij. Volgens hem was zijn rol niet zo groot als de rechtbank heeft vastgesteld. De rechters zagen een nauwe en bewuste samenwerking, waarbij de vader zijn zoon instructies gaf. Het rammen van de auto en het slaan van de bestuurder was daarmee in hun ogen een gezamenlijke poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

De vader werd ook veroordeeld voor het meenemen van de mobiele telefoon van het slachtoffer en het verlaten van de plek des onheils. De 70-jarige man ontkent een groot deel van de aantijgingen niet. Alles gebeurde in een flits, zei hij donderdag. "Ik heb een diep gevoel van schaamte. Het valt absoluut niet goed te praten. Ik mag niet voor eigen rechter spelen." Maar er was volgens hem alcohol in het spel. "Ik was niet helder." Hij benadrukte dat hij niet achter het stuur zat; zijn zoon was degene die de auto van het slachtoffer ramde.

'Tik hem aan'
Bij het hof in Leeuwarden ging het vooral over de vraag wat er door de vader is gezegd tijdens de achtervolging. De man stelt dat op de beelden niet duidelijk te horen is dat hij 'tik hem aan' zegt, wat de rechtbank in Lelystad en het OM wel hebben gehoord. Hij zou juist zijn zoon hebben opgeroepen tot rustiger rijden vanwege de voetgangers. Hij ontkent ook hard te hebben geslagen en geschopt. "Ik ben een klein mannetje en heb hem amper geraakt." Van het slaan met het hout had hij niks meegekregen. "Door de alcohol en de emotie."

Dat een van de rechters van het gerechtshof hem op de camerabeelden hoort lachen, is volgens de man onzin. Hij houdt het bij zuchten. De Lelystedeling is inmiddels in een kliniek behandeld voor zijn alcoholprobleem.

OM eist lagere straf
De advocaat-generaal (officier van justitie in hoger beroep) hoort op de videobeelden de oudere man allerlei opruiende instructies geven en ziet daarin een gezamenlijk handelen door vader en zoon. Alleen voor het slaan met het hout door de 70-jarige is volgens de aanklager te weinig bewijs. Het OM komt daardoor uit op een lagere eis ten opzichte van de straf bij de rechtbank: zeven maanden cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

De advocaat van de Lelystedeling vindt een aanklacht voor poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel buitenproportioneel. Bij de klappen en schoppen houdt het in zijn optiek op bij openlijke geweldpleging, een minder zwaar delict. Ook is in zijn ogen bij de 'Dukes of Hazzard-actie' weliswaar sprake van hard rijden, maar niet van scheuren.

De raadsman vindt de tijd die zijn cliënt in voorarrest heeft gezeten, zestien dagen, voldoende mede omdat de man mantelzorg verleent aan zijn ernstig zieke echtgenote. Verder zou er hooguit een voorwaardelijke celstraf of een taakstraf bij kunnen komen, stelt de advocaat.

Het hof doet op 7 juli uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel