Verhuizing brandweer Almere zorgt voor betere dekking van de stad

ALMERE • Ma 27 juni 2022 | 6:30 • Maandag 27 juni 2022 | 6:30

De nieuwe hoofdbrandweerkazerne in Almere wordt vrijdag officieel geopend. Deze nieuwe kazerne aan de rand van het stadsdeel Poort vervangt de oude op bedrijventerrein Markerkant. Dat oude gebouw staat inmiddels leeg. Alle brandweermensen en het ondersteunend personeel zijn naar Poort verhuisd.

Dankzij de nieuwe locatie is de brandweerzorg beter verdeeld over de stad. In totaal zijn er in Almere drie kazernes: Eén in Almere Buiten, één op bedrijventerrein Veluwsekant en nu dus een nieuwe in Almere Poort. "Met een groeiende stad moet je ook kazernes bijbouwen of verplaatsen om de dekking optimaal te houden. Het is extra fijn dat de uitritten van de hulpvoertuigen nu direct aan de busbaan zitten. Dan kunnen we nog sneller op de plaats van bestemming zijn", vertelt brandweerman Jim de Valk.

De nieuwe kazerne

De kazerne aan de Markerkant die nu leeg staat, stamt uit 1985. De opvallende toren van het gebouw is vanuit de verte te zien. In die toren werden vroeger de brandweerslangen uitgehangen om te drogen. "Dat was toen ideaal, maar inmiddels is dat ouderwets en gebruiken we er machines voor. Bij de opening was het één van de modernste kazernes van Europa."

De nieuwe kazerne is uiteraard van de huidige tijd. Er is veel glas gebruikt, zodat overal daglicht komt. "En er is nu veel aandacht uitgegaan naar arbeidshygiëne. Zo zijn er verschillende ruimtes voor de vieze en de schone kleding, zodat brandweermensen nog minder met schadelijke stoffen in aanraking kunnen komen", vertelt De Valk.

De oude kazerne met de opvallende toren

Volgens De Valk moet de nieuwe kazerne nog wel 'geschiedenis' krijgen. De oude kazerne zit vol verhalen en herinneringen. "Voor brandweermensen is een kazerne meer dan alleen een werkplek. Door de wisselende diensten wonen we er ook een beetje. We slapen, ontspannen en eten er. We moeten er met zijn allen nu weer een 'thuis' van maken".

De oude kazerne is eigendom van de gemeente. Wat ermee gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel