Koploper zet beveiliger in tegen overlast jongeren

LELYSTAD • Ma 27 juni 2022 | 12:29 • Maandag 27 juni 2022 | 12:29

Zwembad De Koploper in Lelystad gaat op zondagmiddag beveiligers inzetten om overlast van jongeren tegen te gaan. Volgens Jolijn van Valkengoed van de Koploper is het een tijdelijke maatregel om te testen of de overlast zo verdwijnt.

"Het zijn vooral jongeren die het veroorzaken, en soms is het gericht tegen onze medewerkers," laat Van Valkengoed weten. "Als het aanhoudt na een gesprek en meerdere waarschuwingen worden ze het zwembad uitgezet. Maar onze medewerkers zijn niet opgeleid om mensen het zwembad uit te zetten. Daarom wordt er een beveiliger ingezet."

Volgens Van Valkengoed worden er soms ook dingen gesloopt. Of het telkens dezelfde jongeren zijn die overlast veroorzaken, wil Van Valkengoed niet zeggen. Wel geeft ze aan dat het niet altijd duidelijk is of ze uit Lelystad komen. Jongeren die het zwembad uit worden gestuurd, krijgen vaak een ontzegging waardoor ze er een aantal maanden niet mogen komen.

Het is volgens Van Valkengoed niet heel bijzonder dat er beveiligers worden ingezet. Volgens haar gebeurt dit ook in andere steden. "We hebben op de zondagen tussen de 1000 en 1200 bezoekers en het zijn voornamelijk gezinnen. Maar net als in de rest van Nederland is er soms overlast. Onze medewerkers moeten zich kunnen richten op de veiligheid in het zwembad, we moeten ervoor zorgen dat ze hun werk goed kunnen doen."

De beveiliger die aangenomen wordt voor de klus zal iemand zijn 'die binnen de organisatie past'. "Het zal zo iemand zijn als een jongerenwerker of een buurtvader," laat Van Valkengoed weten. Hij zal waarschijnlijk ook niet in uniform rondlopen. "Het zou mooi zijn als iedereen gewoon respect toont voor elkaar en onze medewerkers. We hopen dat het niet lang nodig is."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel