Herdenkingsmonument voor levenloos geboren kinderen op begraafplaats

ZEEWOLDE • Ma 27 juni 2022 | 16:39 • Maandag 27 juni 2022 | 16:39

Ouders van levenloos geboren kinderen kunnen eind van dit jaar of begin volgend jaar terecht op de begraafplaats in Zeewolde bij monument De Verloren Parel. Wilma van Kasteel en Erik Wallenburg hebben het initiatief genomen hiervoor. "Het moet een mooie plek worden om stil te staan, te gedenken en troost te zoeken", zegt Van Kasteel.

Wilma van Kasteel, ritueel begeleider/freelance uitvaartverzorger en lid werkgroep Allerzielen Zeewolde, werd eind vorig jaar door een inwoonster van Zeewolde gewezen op het fenomeen 'brievenbus naar de hemel'. Zij gaf aan dat zoiets wat haar betreft ook mooi zou zijn voor Zeewolde. "Een paar weken later werd ik gebeld door Erik Wallenburg, die het tijd vond voor een monument voor stilgeboren kindertjes. En voor mij was één plus één toen twee."

Uit balans
"Door zo’n situatie raak je uit balans, dus vandaar het gekantelde rechthoek", zegt creatief ontwerper Erik Wallenburg, die ook gekozen heeft voor contrasterende kleuren en vormen. Verder zit er een open wond in het monument, met daarvoor een losse parel. De parel is als het ware uit de muur gehaald en staat symbool voor het verlies. Van Kasteel: "Een parel verlies je op het moment dat je zwangerschap eerder wordt beëindigd en dat geeft heel veel verdriet en rouw, wat we hebben proberen te verwoorden in dit ontwerp."

Aan de achterkant van het monument bevindt zich de brievenbus, waar Zeewoldenaren een brief of tekening in kunnen doen. "Tijdens een speciale bijeenkomst wordt de brievenbus geleegd en worden de brieven verbrand, waardoor de rook opstijgt naar de hemel."

Ondanks een negatief advies van de welstandscommissie heeft het college besloten mee te werken aan dit initiatief. "Want", geeft wethouder Wim van der Es aan, "over smaak valt niet te twisten."

Dit is nieuws van de Lokale Omroep Zeewolde, gemaakt door Bart Bos. Omroep Flevoland en de Lokale Omroep Zeewolde werken dit jaar nauw samen om meer lokaal nieuws te brengen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel