Directeur Batavialand: "We doen er alles aan om het schip te bewaren"

LELYSTAD • Di 28 juni 2022 | 13:23 • Dinsdag 28 juni 2022 | 13:23

"We zijn nog niet zo ver om daar in mee te gaan". Dat zegt directeur van Batavialand Astrid Hertog over de plannen van bouwmeester Willem Vos om de Batavia te laten vergaan bij de Marker Wadden. Pogingen om geld in te zamelen en het schip aan land te krijgen hebben tot nu toe weinig succes.

Hertog: "Wat we allemaal beamen is dat er zorgen zijn over het schip. Het idee is om hem aan land te brengen, maar dat is best een klus en een operatie. En als hij aan land staat is hij nog niet beschermd, we moeten hem dan ook overdekken. Maar we doen er alles aan om het schip te bewaren."

Bouwmeester Willem Vos heeft nog weinig hoop dat het geld om het schip te bewaren er echt zal komen. Volgens hem gaat dat wel 15 miljoen kosten. Daarom kwam hij met het idee om 'zijn' Batavia bij de Marker Wadden te leggen en het daar langzaam te laten vergaan. Als een soort nieuwe attractie.

Mooie gedachte
Hertog vindt het 'wel een mooie gedachte' dat Willem Vos dit idee heeft geopperd. "Het is een uniek schip, waar hij de drijvende kracht achter was. Ik vind het charmant dat hij denkt dat dit ook een optie kan zijn. Daar spreekt liefde uit voor het schip." Toch wil ze wel doorgaan met de plannen om het schip aan land te brengen.

Reparaties
Hertog is sinds 1 juni dit jaar directeur van Batavialand en geeft aan dat toen ze vroeg of het schip echt nu uit het water moest, dat dit niet het geval was. "We zijn doorlopend bezig met reparaties. Het is nu lappen en zorgen dat we hem zo goed mogelijk beschermen. Daarom wordt het dek opnieuw beschermd tegen de regen." Het schip is volgens haar ook niet in zo'n slechte staat dat dit gevaar voor bezoekers oplevert.

Nieuwe campagne
Of er inmiddels al weer geld binnenkomt voor de plannen om het schip te bewaren, kan Hertog nog niet zeggen. Wel geeft ze aan dat er weer een nieuwe campagne komt om geld op te halen. Ook staat ze op goede voet met Vos: "We blijven met hem in gesprek."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel