Inwoners Indische buurt positief over opvang Oekraïners

ALMERE • Do 30 juni 2022 | 1:35 • Donderdag 30 juni 2022 | 1:35

Inwoners van de Indische buurt in Almere Buiten reageerden tijdens een informatiebijenkomst overwegend positief op de komst van Oekraïense vluchtelingen naar de Pasar Malamstraat. In november komen daar tweehonderd tijdelijke woningen te staan die onderdak moeten bieden aan vierhonderd tot zeshonderd vluchtelingen uit Oekraïne.

Omwonenden kregen woensdagavond uitleg van onder andere waarnemend burgemeester Ank Bijleveld, die met een goed gevoel terugkeek op de avond. "Wat ik mooi vond dat een mevrouw die toch wel kritiek had, afsloot met de woorden: 'We hebben alle begrip voor het feit dat die woningen hier komen'. Omdat ze vinden dat de Oekraïners hier opgevangen moeten worden in onze gemeenschap. Dat vind ik wel erg mooi."

"Je moet wel een erg koud hart hebben om iemand niet een plek te gunnen", stelt een bewoner na afloop van de informatieavond. "Je kunt wel stellen dat iedereen vanavond de Oekraïners een plek gunt."

Kritische vragen
Omwonenden stelden tijdens de informatieavond ook kritische vragen. De tijdelijke woningen aan de Pasar Malamstraat kunnen zo snel gerealiseerd worden omdat het staatsnoodrecht van kracht is. Burgemeesters zijn daarom verplicht de opvang van Oekraïense vluchtelingen zo snel mogelijk te organiseren. "Dit doet mij denken aan het Oost-Duitsland voor de val van de muur. Dan vind ik het wel heel tragisch dat er woningnood is en dat jongeren amper een plek kunnen vinden. En nu is het ineens geregeld. Dat steekt."

Bijleveld snapt die kritiek. "Ik vind dat wel een terecht punt. Er waren meer personen die dat punt aan de orde stelde. Ik mag dit alleen doen vanwege een crisissituatie, en dat is er op dit moment in Oekraïne. Het mag dus niet voor gewoon beleid. Maar ik denk wel dat ik dit punt met de minister ga bespreken in het Veiligheidsberaad, omdat ik denk dat dit soort 'tussenoplossingen' eigenlijk sneller zou moeten neerzetten."

Tien jaar
Het is de bedoeling dat de woningen tien jaar blijven staan. De eerste jaren zijn ze voor Oekraïners. Daarna worden ze geschikt gemaakt voor mensen die al geruime tijd wachten op een sociale woning. "Wat ik wel heel mooi vond was dat mensen zeiden: dit is een win-win situatie. Daarmee kunnen mensen die anders heel lang moeten wachten een aantal jaren terecht."

En zo keken burgemeester en de bewoners terug op een goede avond. "We hebben het gevoel dat we herkend en erkend worden. De rol die de gemeente speelt en de rol de bewoners spelen, tellen wel degelijk mee. Dat is wel het gevoel van deze avond en dat is fijn", zegt een omwonende na afloop.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel