Wooncomplex voor expats en Oekraïense vluchtelingen geopend

ALMERE • Do 30 juni 2022 | 23:57 • Donderdag 30 juni 2022 | 23:57

Labour House is de naam van een nieuw wooncomplex in Almere-Stad dat tijdelijke huisvesting moet bieden aan 120 buitenlandse werknemers en 60 Oekraïense vluchtelingen. In het voormalige kantoorpand aan de Televisieweg zijn 81 studio's en appartementen gerealiseerd.

Frank van Gool van vastgoedbedrijf KaFra Housing vertelt dat die verbouwing binnen een half jaar is afgerond. "We zijn er wel trots op dat we dat op deze manier voor elkaar hebben gekregen." Volgens Van Gool is dit mogelijk bij veel meer kantoorpanden mits ze op de juiste manier gebouwd zijn.

In het gebouw zit ook een kleine fitnessruimte en kunnen bewoners gebruik maken van een gezamenlijke ruimte. Er is 24/7 iemand aanwezig die de bewoners te woord kan staan of kan helpen, vanwege de vluchtelingen is dat iemand die ook Oekraïens spreekt.

Expat of arbeidsmigrant?
Op de vraag of een expat nou hetzelfde is als een arbeidsmigrant is Van Gool duidelijk: "Het zijn dezelfde mensen, arbeidsmigranten en internationale medewerkers. Je voelt af en toe veel negativiteit rondom arbeidsmigranten, dat er veel mis zou gaan. Wij vinden dat er heel veel goed gaat. Het zijn mensen zoals u en ik, alleen die in een ander land willen werken. Daarom noemen we het internationale medewerkers."

Een eigen keuken
Eén van de nieuwe bewoners in het gebouw is de Oekraïense Antonina Ardashyna. Ze woont er samen met haar ouders en 6-jarige zoon. "Het is hier comfortabel, alles is nieuw. We hebben onze eigen kamer en keuken. Vooral een eigen keuken is heel fijn, het is zonder keuken lastig om gezonde maaltijden te bereiden."

Ze vindt het moeilijk om te zeggen of ze zich al thuis voelt. "Dat is een moeilijke vraag, omdat we veel hebben om ons zorgen over te maken. Oekraïne is thuis. Ik wil niets liever dan terug, we hadden daar alles en mijn man is nog steeds daar. Ik denk dat ik die vraag pas over een tijd kan beantwoorden."

Ze heeft geen idee hoe lang ze in Nederland zal blijven. "Ik zal altijd het beste leven voor mijn kind kiezen. Zolang het niet veilig is in Oekraïne blijven we hier. We weten niet wat de toekomst brengt." Omdat het ernaar uitziet dat ze voorlopig niet terug kan, zoekt ze werk. Het liefst in de ICT, daar heeft ze een opleiding in.

Goed voorbeeld
Commissaris van de Koning Leen Verbeek is blij met het gebouw. "Het is een prachtig voorbeeld waar we natuurlijk nog veel meer van moeten doen in Nederland. We hebben niet genoeg woningen in Nederland en we hebben een beleid dat vluchtelingen welkom zijn. De Oekraïners maar ook andere vluchtelingen. Het is een hele klus om dat goed te huisvesten, dit is echt een voorbeeld van hoe we daar aan moeten gaan werken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel