Flevolandse wateren aangemerkt als 'incident hotspot'

FLEVOLAND • Za 2 juli 2022 | 11:00 • Zaterdag 2 juli 2022 | 11:00

Het IJsselmeer, Gooimeer en Eemmeer zijn door de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) aangemerkt als 'incident hotspot'. Met het vakantieseizoen in aantocht heeft de KNRM een kaart gemaakt met vijf gebieden op zee en binnenwateren waar watersporters vaak in de problemen komen.

De KNRM ziet rond onder andere het IJsselmeer, Gooimeer en Eemmeer een groot aantal incidenten. Afgelopen vrijdag zonk een boot op het Gooimeer. De vijf opvarenden zijn door de KNRM uit het water gehaald en naar Almere Haven gebracht. Na controle door ambulancepersoneel konden de opvarenden huiswaarts keren. De boot werd geborgen door een berger en een reddingboot van de KNRM. Wat er precies gebeurd is, is nog niet duidelijk.

Naast levensbedreigende incidenten en boten die door onervarenheid of weersomstandigheden in de problemen komen zijn er ook veel hulpverleningen aan boten met voorstuwingsproblemen. De waterplant Fonteinkruid zorgt voor vastgelopen schroeven en verstopte koelwaterleidingen. Om dit te voorkomen adviseert de KNRM om in de vaargeul te blijven.

Belang van goede voorbereiding
Met de hotspotkaart wil de KNRM watersporters bewust maken van het belang van een goede voorbereiding om deze situaties te voorkomen. De hotspotkaart is onderdeel van de KNRM watersportcampagne “Wij helpen…bij nood en problemen op het water”. Door middel van flyers in jachthavens, informatie op sociale media en op de website informeert de KNRM watersporters over wat zij moeten doen bij pech of noodsituaties op het water en hoe ze te voorkomen zijn.

Ook kunnen de watersporters de KNRM Helpt App downloaden, waarin zij vaarplannen kunnen maken, informatie uit de omgeving kunnen raadplegen en de weersvoorspelling in de gaten kunnen houden. Ook is in de app een speciale knop gemaakt waarmee ze snel hulp in kunnen schakelen bij pech of nood. De Kustwacht en KNRM zien dan direct waar de boot zich bevindt. De KNRM hoopt dat watersporters deze zomer goed voorbereid het water opgaan. Mochten ze alsnog in de problemen komen, dan helpen de KNRM-vrijwilligers graag.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel