Schrijver vaart met Tjalk rond IJsselmeer voor boek over cultuur

FLEVOLAND • Vr 8 juli 2022 | 10:08 • Vrijdag 8 juli 2022 | 10:08

Ronald Nijboer uit Emmeloord gaat een boek schrijven over de veranderende cultuur rondom het IJsselmeer. Daarvoor vaart hij vanaf vrijdag in een 19e-eeuwse Tjalk langs verschillende kustdorpen. Hij raakte geïnspireerd door het boek 'Dode steden van de Zuiderzee' van de negentiende-eeuwse Franse auteur Henry Havard.

In dat boek omschreef Havard het eiland Urk als een 'bevallig' dorp: "Een aardige witte vuurtoren, een grijsachtige kerk met een groen torentje, en een wirwar van huizen die in een vrolijke wanorde op een echte tafelheuvel zijn gegroepeerd", zo is te lezen in een Nederlandse vertaling van het boek uit 2012. Na het lezen van deze vertaling, wou Nijboer dezelfde reis nog een keer maken, want rondom het IJsselmeer is er in 150 jaar veel veranderd.

De Franse auteur Henry Havard schetste de inwoners van Urk in 1873.

"Ik volg dezelfde route die Havard destijds gevaren heeft. Hij ging met een Tjalk de Zuiderzee rond en ik ga ook met een Tjalk, uit 1895", vertelt Nijboer. "Ik ga eigenlijk op zoek naar het IJsselmeer van vandaag de dag, maar door de ogen van Havard. Dus ik gebruik de geschiedenis om naar het nu te kijken."

Volgens Nijboer kan hij daarbij letterlijk en figuurlijk niet om Flevoland heen. "In de tijd van Havard was dat er natuurlijk nog niet", zegt hij. "Maar Flevoland staat juist symbool voor die veranderingen. Het verschil tussen bijvoorbeeld Volendam of Urk, met een hele sterke eigen identiteit, ten opzichte van Almere en Lelystad, die eigenlijk hun identiteit vanuit het niks moeten opbouwen, dat is echt razend interessant."

Inwoners spreken
De schrijver vaart de komende tijd eerst langs Noord-Holland en Friesland. In augustus komt hij ook langs Flevoland. Onderweg hoopt hij een groot aantal verschillende mensen te kunnen spreken. "Zowel inwoners, als mensen die iets kunnen vertellen over het gebied." Pas als zijn reis klaar is gaat hij beginnen met schrijven. Het boek moet in 2023 af zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel