Ponyclub SKWL viert 50 jarig bestaan

LELYSTAD • Za 9 juli 2022 | 17:10 • Zaterdag 9 juli 2022 | 17:10

De Lelystadse ponyclub SKWL bestaat 50 jaar. En dat wordt gevierd. Veel leden en oud-leden brachten vandaag een bezoekje aan de stichting aan de Hoefslag in Lelystad. Het terrein was bont versierd met slingers en ballonnen en er was van alles op het terrein te doen.

Het begon allemaal een halve eeuw geleden als de 'Stichting Kreatieve Werkplaats Lelystad'. In het prille begin draaide de club nog niet om pony's. Het begon allemaal met het aanleggen van tuintjes. Toen iemand bij toeval een pony meenam naar het terrein richtte de organisatie zich al snel op de viervoeters.

Volgens Esther Tolhuijsen van de stichting ging het er vanaf het begin om dat iedereen met de pony's les kon krijgen. "Eigenlijk is het voor iedereen. Maar als je thuis een kind hebt dat besmet is met het 'pony-virus' en je hebt een smalle beurs, dan zorgen wij er voor dat we de kosten zo laag mogelijk houden."

"Het is hier geweldig", zegt een van de leden van SKWL. "Wij hebben een gezin met kinderen en het is hier één grote speeltuin. Het is een heel hechte club, we doen alles samen." "Ze leren kinderen hier de omgang met de dieren maar ook met elkaar", zegt een andere bezoeker. "De kinderen doen hier vriendschappen op voor het leven."

Dat de club zich uitsluitend richt op pony's heeft een praktische achtergrond. De oorspronkelijke boxen op het terrein waren destijds te klein voor paarden. En eigenlijk is het daarna altijd bij pony's gebleven. "Pony's hebben echt een karaktertje hoor, daar moet je best moeite voor doen om er op te kunnen rijden", zegt een van de oud-leden.

"De lessen worden door de clubleden zelf gegeven", vertelt Esther Tolhuijsen. "En we doen ook al het onderhoud zelf." In 2026 moeten de boxen weer vervangen worden. De kans is klein dat die dan zo groot worden dat er ook paarden inpassen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel